Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Ziekenhuisopname desastreus voor psychogeriatrische patiënt

Een Britse studie komt tot ontnuchterende conclusies over de impact van een ziekenhuisopname voor psychogeriatrische patiënten: minder dan een derde gaat na een ziekenhuisopname weer naar huis. De anderen sterven of verslechteren zodanig dat ze naar een tehuis met intensievere zorg moeten verhuizen.
Ziekenhuisopname desastreus voor psychogeriatrische patiënt
Foto: ANP

Dit meldt het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde. Voor deze studie werden bijna 250 70-plussers gevolgd die werden opgenomen in het ziekenhuis en die bij screening een psychiatrisch probleem bleken te hebben zoals dementie, delier of verslaving.

 

Twee derde niet naar huis

Vóór opname woonde 79 procent van de patiënten nog thuis, met een gemiddelde leeftijd van 83 jaar. Zes maanden na opname was slechts 29 procent van de oorspronkelijke thuiswonende ouderen weer teruggekeerd zonder tussentijdse heropname. Van alle onderzochte patiënten was 31 procent na 180 dagen niet meer in leven. Patiënten hadden betere vooruitzichten naarmate zije minder ernstig psychiatrische symptomen hadden, cognitief beter functioneerden, minder medicatie gebruikten en een betere voedingsstatus hadden.

 

Beschermen

Volgens de onderzoekers toont hun studie het belang aan van een geïntegreerde aanpak om deze kwetsbare groep te beschermen rond een ziekenhuisopname. Ze denken bijvoorbeeld aan het waarborgen van goede voeding en aan preventie van delier. Het is de vraag in hoeverre de overleving echt te verbeteren is, maar kennis over de vaak slechte prognose van deze patiëntengroep kan helpen meer realistische plannen te maken.

 

De publicatie van dit onderzoek is volledig en gratis in te zien via de website van Age en Ageing

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.