Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Ziekenhuispersoneel in actie voor nieuwe cao

Werknemers van ziekenhuizen in heel Nederland organiseren actiebijeenkomsten. Zij voeren de druk op richting werkgevers om tot goede cao-afspraken te komen. De laatste cao is al bijna een jaar verlopen. Patiënten zullen geen hinder ondervinden van deze acties, aldus FNV Zorg en Welzijn.
Ziekenhuispersoneel in actie voor nieuwe cao

De ziekenhuismedewerkers doen dit door hun collega’s via speeddatesessies in het bedrijfsrestaurant te informeren over de laatste stand van zaken. Deze acties zijn onderdeel van een landelijke estafette-actie, waarin werknemers de druk opvoeren richting werkgevers om tot goede cao-afspraken te komen.

Wanneer wordt in jouw ziekenhuis actie gevoerd? Bekijk de lijst hier>>>

Medewerkers van ziekenhuizen zitten sinds maart 2014 zonder cao. ‘Na 10 onderhandelingsrondes heeft werkgever NVZ een voor ons onacceptabel eindbod neergelegd bij de vakbonden’, aldus Elise Merlijn, bestuurder FNV Zorg en Welzijn. ‘Ziekenhuizen staan steeds meer onder druk en daarmee ook het personeel. Het werk verandert, de vergrijzing neemt steeds meer toe en daarom is het van groot belang dat er wordt geïnvesteerd in het personeel. De kwaliteit van de zorg valt of staat immers met goed ziekenhuispersoneel.’

De werknemers eisen een loonsverhoging van minimaal 3 procent per jaar, een structureel scholingsbudget van 3 procent, zodat ze zich kunnen blijven ontwikkelen en werkzekerheid. Vaste contracten bij vast werk en alleen nog 0-urencontracten bij onvoorziene en onplanbare uitval van personeel. Volgens de vakbonden voeren ziekenhuismedewerkers overal in Nederland actie totdat de NVZ opnieuw onderhandelt. De acties worden gesteund door de vier bonden FNV Zorg en Welzijn, CNV Publieke Zaak, Nu’91 en FBZ.

Loonstijging

Volgens een woordvoerder is de NVZ zeer verbaasd over de manier waarop de bonden over het eindbod in december communiceerden. ‘Ze spraken over een bod dat het daglicht niet kan verdragen, maar daar zijn we het absoluut niet eens. We hebben het bijvoorbeeld over een loonstijging van 6,25 procent bij onregelmatig werk. In deze tijd waarin het kabinet hard bezuinigt lijkt me dat zeer redelijk voor ziekenhuismedewerkers. Dus ook woorden als ‘schamel’ kunnen wij totaal niet plaatsen.’

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.