Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

Ziekenhuispersoneel niet voorbereid op brand

Een derde van de medewerkers van ziekenhuizen en verpleeghuizen is bang dat bij een brand niet iedereen veilig uit het gebouw kan komen.
Ziekenhuispersoneel niet voorbereid op brand

Ook weten verpleegkundigen en ander zorgpersoneel niet hoe ze moeten handelen in geval van brand in hun zorginstelling. Dat blijkt uit een steekproef van de Nederlandse Brandwonden Stichting onder 420 medewerkers van ziekenhuizen en 420 medewerkers van verpleeghuizen. Volgens de stichting heeft 42 procent van het ondervraagde ziekenhuispersoneel het afgelopen jaar bij hun instelling geen ontruimingsoefening gedaan. Bij de medewerkers van verpleeghuizen was dat 34 procent.

Alarmerend
Voorzitter René Hagen van de Stichting Nationale Brandpreventieweek noemt het alarmerend dat er te weinig wordt geoefend. Patiënten, cliënten, leerlingen en kinderen zijn juist afhankelijk van mensen die weten hoe te handelen bij brand, aldus Hagen. De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen NVZ wijst erop dat het onderzoek is gebaseerd op de beleving van werknemers. ‘Het is de vraag of dat ook de realiteit is’, zei een woordvoerder in een reactie. Volgens hem is voor brandveiligheid en -preventie de laatste jaren juist steeds meer aandacht gekomen bij ziekenhuizen.

Risico’s beperken
Met de landelijke campagne www.ontruimenmoetjeoefenen.nl die tot 20 oktober duurt, hoopt de brandweer werknemers te stimuleren om een ontruiming te oefenen en de risico’s bij brand zo veel mogelijk te beperken.

Door: redactie Nursing
Nederlandse Brandwonden Stichting

Wat als bij jou op de afdeling brand uitbreekt? Bekijk de tips!

4 REACTIES

  1. Ik weet niet waar ze die steekproef hebben gehouden, in elk geval niet in de instelling waar ik werk.
    Voor mijn gevoel heb ik genoeg geleerd tijdens BHV wat je moet doen tijdens brand. En….de ervaring is dat de brandweer er erg snel is, ook bij vals alarm. Dan sta je er niet alleen voor.

  2. Lees alle reacties
  3. De NVZ draait de situatie om. Dat er meer aandacht voor brandveiligheid en -preventie is dat is volgens mij de beleving van de NVZ en ziekenhuisdirecties, het is maar de vraag of dit de realiteit is.
    Bovendien…., wat is aandacht voor. Bij ons is er ook inderdaad meer aandacht voor. In de praktijk betekent dit echter niet meer dan dat de ARBO functionaris een mooi protocol heeft geschreven en dat er overal plattegronden met vluchtwegen e.d. zijn opgehangen.
    De protocollen leest geen mens en de plattegronden zijn zelfs volkomen onbegrijpelijk op de momenten dat je tijd hebt om er naar te kijken, laat staan in geval van paniek.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.