Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

‘Ziekenhuispersoneel slordig met patiëntgegevens’

In ziekenhuizen wordt te slordig omgegaan met vertrouwelijke patiënteninformatie. Dit concludeert beveiligingsbedrijf Securitas uit recent onderzoek.
'Ziekenhuispersoneel slordig met patiëntgegevens'

Het beschermen van patiëntengegevens slechts bij zes procent van de ondervraagde zorginstellingen prioriteit, stelt Gerard Bongers van Securitas op website Skipr. Bongers reageert met zijn kritiek op een incident in het Medisch Centrum Alkmaar (MCA) waar een journalist die zich telefonisch voordeed als fysiotherapeut zonder problemen MRI-onderzoeksgegevens van AZ-doelman Joey Didulica toegestuurd kreeg.

Patiëntendossiers
Als voorbeeld van een onzorgvuldige omgang met persoonsgevoelige informatie noemt Bongers dat de gewoonte om patiëntengegevens al op een computer klaar te zetten in een behandelkamer voordat de arts aanwezig is. Ook liggen patiëntendossiers niet zelden bij de balie van de polikliniek, terwijl deze niet te allen tijde bezet is. Bovendien zijn ruimtes als het archief niet altijd voorzien van vergrendeling. Dit is ook niet vreemd gezien de aard van het werk in de zorg, maar het is wel een kwalijke zaak aangezien er in de dossiers gevoelige en persoonlijke informatie in staat.

Persoonsgegevens patiënten
Irma Meinema, privacy specialist van risk- en businessconsultant Protiviti herkent het probleem. Zij denkt dat de slordige omgang met de gegevens ook te wijten is aan onderbezetting en bezuinigingen. Doordat de aandacht en energie van het personeel verdeeld moet worden, is er te weinig oog voor de beveiliging van patiëntengegevens. Niet alleen de medische gegevens zijn hierdoor onbeschermd, ook persoonlijke informatie als het thuisadres en het Burgerservicenummer. Zo is het ziekenhuis een plek geworden om op redelijk gemakkelijk aan persoonsgegevens te komen.

Veiligheidsdeskundigen
Het probleem is volgens veiligheidsdeskundigen al lange tijd bekend in de zorg. Vorig jaar bleek uit onderzoek dat nog geen kwart van de ziekenhuizen en zorginstellingen voldoet aan de NEN-norm voor informatiebeveiliging in de zorgsector.

Skipr
Door: redactie Nursing

1 REACTIE

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.