Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Ziekenhuisverpleegkundigen 35 productiever

In de periode van 2003 tot 2009 zijn verpleegkundigen in ziekenhuizen 35 procent productiever geworden. De totale productiviteit van de ziekenhuiszorg is in die periode met 15 procent gestegen.
pijl

Dit blijkt uit onderzoek naar de productiviteit en doelmatigheid in de  Nederlandse ziekenhuizen van de TU Delft.

 

Verpleegduur

Door toepassing van nieuwe technologieën zoals kijkoperaties, werd de gemiddelde verpleegduur in de onderzochte periode sterk verkort. Dit had met name een sterk positief effect op de productiviteit van het verplegend personeel. De productiviteitsgroei werd ook gemeten voor het medisch personeel (15%), management en staf (12%), en overig personeel (10%).  

 

Personeelstekort

“Als de groei van de arbeidsproductiviteit van het verplegend personeel zich blijft voortzetten, kan dit een meevaller betekenen voor de geraamde tekorten aan verplegend personeel.”, zegt onderzoeker Jos Blank.

 

Schaalgrootte

De onderzoekers concluderen dat het personeel weliswaar efficienter is gaan werken, maar dat de productiegroei juist is afgeremd door de extra kosten waarmee ziekenhuizen te maken krijgen wanneer het aantal patienten dat zij behandelen en verplegen, toeneemt. Uit het onderzoek blijkt immers dat uitbreiding van de productie van een gemiddeld ziekenhuis met 1 procent gepaard gaat met 1,23 procent extra kosten. Deze kosten werken remmend op de productiviteitsontwikkeling. De onderzoekers concluderen daarom dat de schaal van ziekenhuizen een belangrijk aandachtspunt is.

 

Verbod op fusies

Jos Blank pleit zelfs voor een verbod op fusies om de schaalvergroting tegen te gaan. Ook zou hij willen dat er beleid komt waardoor nieuwe aanbieders makkelijker de markt kunnen betreden. Daarnaast denkt hij dat het ondanks de grote schaal van de Nederlandse ziekenhuizen nog wel mogelijk is om productiever te worden door specialisatie. “Dit onderzoek geeft daar geen antwoord op, maar het is een essentiële vraag die we graag verder uitdiepen in vervolgonderzoek.” 

 

Auteur: TvZ – Annelies Vermeulen

Bron: V&VN / TU Delft

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.