Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Ziekenhuiszorg vervangen door thuiszorg niet goedkoper

Het voorkomen van ziekenhuisopnames of het verkorten van de opnameduur door zorg te leveren bij de patiënt thuis is niet zo kostenbesparend als vaak wordt gedacht. Dit stelt Lucas Goossens in zijn proefschrift waarop hij vrijdag 18 januari 2013 promoveert aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.
Ziekenhuiszorg vervangen door thuiszorg niet goedkoper

Goossens bestudeerde 29 eerdere internationale studies naar ziekenhuisverplaatste zorg over een tijdsbestek van 15 jaar. De meeste hiervan concluderen dat ziekenhuisverplaatste zorg voor kostenbesparingen zorgt. Volgens Goossens hebben ze er vaak geen rekening mee gehouden dat de laatste dagen van een opname, die worden vervangen door een thuisbehandeling, relatief goedkoop zijn. Ook is de ziekenhuiszorg voor deze groep patiënten vaak minder intensief dan die voor mensen die niet thuis kunnen worden behandeld.

Onderzoek bij COPD-patiënt

Goossens verrichtte ook onderzoek onder patiënten met COPD. In deze studie verbleven patiënten na een longaanval ofwel zeven dagen in het ziekenhuis of gingen ze na drie dagen naar huis, waar ze verder werden behandeld door thuiszorgverpleegkundigen. In totaal hebben 139 patiënten meegewerkt. Deze behandeling leidde tot een bescheiden besparing op de zorgkosten, zonder duidelijk nadelen voor de gezondheid van de patiënt. Inclusief de kosten van mantelzorg en productiviteitsverliezen waren de besparingen aanzienlijk kleiner of zijn de kosten uiteindelijk zelfs hoger.

Wat wil de patiënt?
Goosens heeft hiernaast ook nog gekeken naar de voorkeur van 250 patiënten en mantelzorgers. Hieruit blijkt dat voor een groot aantal patiënten het (minder) aantrekkelijker maken van thuisbehandelingen geen invloed heeft op de keuze van de patiënt om wel of niet thuis te worden verzorgd. Voor de patiënten bij wie dit wel een rol speelde waren vooral de eigen bijdrage en de specialisatie van thuiszorgverpleegkundigen belangrijk bij hun keuze. Goossens deed zijn onderzoek bij het instituut Beleid & Management Gezondheidszorg (iBMG).

Erasmus Universiteit Rotterdam
Door: redactie Nursing

Meer Nursing

Abonnement op Nursing
Nursing is de meest gelezen vaktitel voor verpleegkundigen niveau 4 en 5 in Nederland en Vlaanderen.
Word direct abonnee van Nursing.

Nursing op Facebook
Deel leuke foto’s, filmpjes, winacties, en andere ‘luchtiger’ zaken
via www.facebook.com/VakbladNursing


Nursing Calculator
Koop de Nursing Calculator, dé rekenapp voor verpleegkundigen.
> Download de app meteen
> Bekijk eerst een demonstratiefilmpje.

3 REACTIES

 1. Annemie schetst hier wat consequenties.
  De tijd die je kwijt bent om alles af te stemmen en te regelen…
  Ja..en dan is uiteindelijk de enige besparing dat de verzekering vanf dag 6 niet meer betaald..
  Dan gaat bijna iedereen na 5 dfagen naar huis.
  Geen vragen ovr de verbetering van de gezondheidszorg, maar gewoon een structurele daling van verblijfsduur.
  Geldtekort brengt wonderbaarlijke genezingen..of zo.
  De rest rammelt aan alle kanten.Leuren,regelen,achterna lopen,het zelf uitzoeken en bekijk het maar.
  Geld is op en/of verkeerd verdeeld geraakt en de gevolgen daarvan gaan over de klanten uitgegoten worden.

 2. Lees alle reacties
 3. Ook bij de thuiszorginstellingen mag MSVT zorg alleen gedaan worden door verpleegkundige 4 en 5, de ziektekosten verzekeraar bepaald of er met een instelling in zee wordt gegaan. Wij moeten ook aan eisen voldoen met name bevoegd en bekwaam dus gekwalificeerd en 24 uur bereikbaar.

 4. allereerst geweldig dat Lucas hieraan is begonnen! Ik als wijkverpleegkundige in de thuiszorg kom toch veel kostenbesparende dingen tegen. Het ziekenhuis zou m.i. echt op kosten kunnen besparen door de patient eerder naar huis te sturen! Het moet naturlijk wel zo zijn dat de behandeling afgerond wordt. Maar de (zzp-er) wijkzuster, kan alles thuis uitvoeren mist erkenning van de MSVT s!Er moet een uitvoeringsverzoek van de specialist (opdracht om bepaalde handelingen VBH, uit te voeren)worden afgegeven en vervolgens mag een grote instelling deze diensten leveren, niet de gekwalificeerde Verpleegkundige. Nee, ik moet rijsafspraken gaan maken met de specialist om mijn kosten uit hun potje te krijgen, want de Ziektekostenverzekeraar zegt dat zij mijZZP-er) niet betalen! Krijgt een grote istelling het fiat om deze verlengde ziekenhuiszorg televeren is er geen vuiltje aan de lucht! een grote ergenis want zo neemt deze groep ons specialisme af! Voor een ZZP-er onbegonnen werk om aparte prijsafspraken gaan te maken! dus Ziektekostenverzekeraars……. wordt eens wakker en regel dit bij de bron! Er kan dus echt bespaart worden!!! wakker worden!!!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.