Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Ziekenhuiszorg vervangen door thuiszorg niet goedkoper

Het voorkomen van ziekenhuisopnames of het verkorten van de opnameduur door zorg te leveren bij de patiënt thuis is niet zo kostenbesparend als vaak wordt gedacht.

Dit stelt Lucas Goossens in zijn proefschrift waarop hij promoveerde aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Goossens bestudeerde 29 eerdere internationale studies naar ziekenhuisverplaatste zorg over een tijdsbestek van 15 jaar. De meeste hiervan concluderen dat ziekenhuisverplaatste zorg voor kostenbesparingen zorgt. Volgens Goossens hebben ze er vaak geen rekening mee gehouden dat de laatste dagen van een opname, die worden vervangen door een thuisbehandeling, relatief goedkoop zijn. Ook is de ziekenhuiszorg voor deze groep patiënten vaak minder intensief dan die voor mensen die niet thuis kunnen worden behandeld.

Onderzoek bij COPD-patiënt

Goossens verrichtte ook onderzoek onder patiënten met COPD. In deze studie verbleven patiënten na een longaanval ofwel zeven dagen in het ziekenhuis of gingen ze na drie dagen naar huis, waar ze verder werden behandeld door thuiszorgverpleegkundigen. In totaal hebben 139 patiënten meegewerkt. Deze behandeling leidde tot een bescheiden besparing op de zorgkosten, zonder duidelijk nadelen voor de gezondheid van de patiënt. Inclusief de kosten van mantelzorg en productiviteitsverliezen waren de besparingen aanzienlijk kleiner of zijn de kosten uiteindelijk zelfs hoger.

Wat wil de patiënt?
Goosens heeft hiernaast ook nog gekeken naar de voorkeur van 250 patiënten en mantelzorgers. Hieruit blijkt dat voor een groot aantal patiënten het (minder) aantrekkelijker maken van thuisbehandelingen geen invloed heeft op de keuze van de patiënt om wel of niet thuis te worden verzorgd. Voor de patiënten bij wie dit wel een rol speelde waren vooral de eigen bijdrage en de specialisatie van thuiszorgverpleegkundigen belangrijk bij hun keuze. Goossens deed zijn onderzoek bij het instituut Beleid & Management Gezondheidszorg (iBMG).

Bron: Erasmus Universiteit Rotterdam
Door: redactie Nursing

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.