Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

Ziekenhuizen maken sterftecijfers bekend

Ziekenhuizen hebben hun ruwe ongecorrigeerde sterftecijfers over 2009 openbaar gemaakt.
Ziekenhuizen maken sterftecijfers bekend

Het gaat om het aantal sterfgevallen ten opzichte van het aantal ziekenhuisopnamen. Brancheorganisaties NVZ en de NFU zeggen met het openbaar maken van de sterftecijfers tegemoet te komen aan de toenemende druk van de media, patiëntenverenigingen, de politiek en instanties als de Inspectie voor de Gezondheidszorg, maar zeggen zelf dat de cijfers nog niet als volledig betrouwbaar gezien kunnen worden.

Onbetrouwbaar beeld sterftecijfers
Volgens NVZ-bestuurder Wim van Harten levert de vergelijking van de sterftecijfers zonder correctie voor deze individuele eigenschappen, een verkeerd en onbetrouwbaar beeld op. ‘Dit soort factoren beïnvloedt het sterfterisico’, zegt Van Harten op de website van Medisch Contact. ‘De bekendmaking van ruwe cijfers is een eerste stap op weg naar gecorrigeerde sterftecijfers die wel als kwaliteitsindicator kunnen worden gebruikt. Medio 2011 willen we die openbaar maken.’

Kwaliteitsgegevens
De ruwe cijfers zijn niet gecorrigeerd op factoren als leeftijd, de ernst van de aandoening of bijkomende ziektebeelden en zeggen nog niets over eventuele kwaliteitsverschillen tussen ziekenhuizen. De gecorrigeerde cijfers zeggen meer over de sterftecijfers naar onder meer leeftijd, geslacht, opnamediagnose, ernst van de hoofddiagnose, acute opname, comorbiditeit en andere bijkomende aandoeningen. De HSMR wordt gepresenteerd als getal dat de verhouding tot het gemiddelde van alle ziekenhuizen weergeeft.

Medisch Contact
Door: redactie Nursing

Je kunt de ruwe, ongecorrigeerde cijfers hier bekijken.

4 REACTIES

 1. Hoi Irene en anderen,
  Dat is precies wat ze proberen te zeggen: dat deze cijfers maar beperkt de mate van kwaliteit aangeven. Ik vind dat het goed is dat de cijfers bekend gemaakt worden, maar er niet teveel waarde aan moet worden gehecht. Openheid over wat er gebeurd in de verschillende ziekte vind ik een goede ontwikkeling.
  Groeten, Anneke

 2. Lees alle reacties
 3. Er is zeker een bepaald ziekenhuis waar een relatief groter aantal patienten uit een naburige streek terecht komt, waarbij opvallend veel rook verslaving voorkomt. Als gevolg daarvan weer veel meer longkanker en roker gerelateerde aandoeningen. Die mensen hebben zeer intensieve zorg nodig en sterven meestal niet thuis. Moet je dan het ziekenhuis “schuld” gaan geven wegens hogere sterftecijfers? Dit soort maatstaven is totaal niet relevant en onnodig slecht voor het imago.

 4. Dus als ik het goed begrijp gaat de kwaliteit van de ziekenhuizen omhoog als meer mensen besluiten om thuis te sterven.
  Hoe absurd kan je rekenen! we zijn zo trots op ‘onze’palliatieve zorg, maar dood en sterven blijven taboe. Wanneer je de kwaliteit van een ziekenhuis nou zonodig wil meten, dan tel je niet de sterftecijfers, hooguit het sterven door medische fouten, in het geheel van de gemaakte fouten; maar u zult wel begrijpen dat ik het überhaupt absurd vind wat er allemaal meetbaar gemaakt moet worden. De andere kant van de medaille is namelijk dat datgene wat buiten het rekenmachientje van onze meetbare verschijnselen valt als ‘niet bestaand’ en ‘niet ter zaken doende’gekwalificeerd wordt. Ik geloof dat zoiets ‘uit zijn verband gerukt’ heet.

 5. Dus als ik het goed begrijp gaat de kwaliteit van de ziekenhuizen omhoog als meer mensen besluiten om thuis te sterven.
  Hoe absurd kan je rekenen! we zijn zo trots op ‘onze’palliatieve zorg, maar dood en sterven blí’jvan taboe. Wanneer je de kwaliteit van een ziekenhuis nou zonodig wil meten, dan tel je niet de sterftecijfers, hooguit het sterven door medische fouten, in het geheel van de gemaakte fouten; maar u zult wel begrijpen dat ik ‘het úberhaupt absurd vindt wat er allemaal meetbaar gemaakt moet worden. De andere kanrt van de medaille is namelijk dat datgene wat buiten het rekenmachientje van onze meetbare verschijnselen valt als ‘niet bestaand’ en ‘niet ter zaken doende’gekwalificeert wordt. Van de pot gerukt heet dat in de volksmond,

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.