Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Ziekenhuizen meer beloond naar prestatie

Ziekenhuizen worden vanaf volgend jaar meer beloond naar prestatie. Voor ongeveer zeventig procent van de behandelingen moet worden overgegaan naar een systeem van vrije prijsvorming. Dat schreef minister Schippers van Volksgezondheid in een brief aan de Tweede Kamer.
euro

Volgens Schippers is dit een belangrijke stap om de ziekenhuiszorg in de toekomst van goede kwaliteit en betaalbaar te houden. Ziekenhuizen krijgen nu een vergoeding voor bijvoorbeeld het aantal ligdagen van een patiënt, waardoor het kan lonen de patiënt langer op te nemen. Bij het nieuwe systeem met vrije prijsvorming krijgen ziekenhuizen één bedrag voor alle zorg die zij leveren aan een patiënt met een bepaalde aandoening.


Verzekeraars

Met de plannen van Schippers komt er meer onderhandelingsruimte en risicodragendheid voor verzekeraars. Dit systeem zal de zorgverzekeraars stimuleren om met de ziekenhuizen scherp te onderhandelen over prijs en kwaliteit. Voor de ziekenhuizen is dit een prikkel om de bureaucratie te lijf te gaan en om kwaliteit te leveren tegen een zo gunstig mogelijke prijs.

Onderhandelingen
De minister onderhandelt nog met de ziekenhuizen en verzekeraars over het nieuwe systeem. Ze wacht echter niet op een deal, omdat anders de invoeringsdatum van 1 januari 2012 niet meer haalbaar is.

Auteur: TvZ – Annelies Vermeulen
Bron: NRC / rijksoverheid.nl

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.