Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Ziekenhuizen melden meer bijwerkingen medicatie

Ziekenhuizen hebben vorig jaar ruim 1200 meldingen van bijwerkingen van geneesmiddelen gedaan bij Lareb. Het gemiddelde aantal meldingen is gestegen van 28 meldingen in 2010 naar 36 meldingen in 2011.
Ziekenhuizen melden meer bijwerkingen medicatie

De Isala Klinieken, Ziekenhuisgroep Twente en het AMC Amsterdam staan in de top drie van meldende ziekenhuizen. Als ziekenhuizen veel bijwerkingen melden is dat volgens Lareb geen teken dat er meer bijwerkingen optreden, maar dat er beter wordt opgelet en bijwerkingen vaker worden doorgegeven. ‘Het is juist een teken van aandacht voor veilig geneesmiddelengebruik. Ziekenhuizen die weinig melden, hebben daar mogelijk te weinig aandacht voor’, meldt Lareb in haar persbericht.

Top tien
In de top tien van meldende ziekenhuizen staan verder respectievelijk: het Medisch Spectrum Twente, UMC St Radboud Nijmegen, het Medisch Centrum Leeuwarden, het UMC Groningen, Gelre Ziekenhuizen, het Fransiscus Ziekenhuis in Roosendaal en het Scheper Ziekenhuis in Emmen. Opvallend is dat veel goede melders zich in het noorden van Nederland bevinden.

Geneesmiddelenwet
Artsen zijn verplicht om ernstige bijwerkingen bij het Nederlands Bijwerkingen Centrum Lareb te melden. In opdracht van de overheid verzamelt, beoordeelt en analyseert Lareb bijwerkingen van geneesmiddelen. Lareb doet dit conform de Geneesmiddelenwet en in nauwe samenwerking met het College ter Boordeling van Geneesmiddelen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.