Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Ziekenhuizen moeten rampenplannen op orde hebben’

Ziekenhuizen moeten per 1 januari 2009 een deugdelijk rampenplan hebben dat is goedgekeurd door de Raad van Bestuur.

In de maanden daarna moet het plan verder worden uitgewerkt. Dat heeft inspecteur Frank Stolk van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) dinsdag gezegd tijdens een congres in Den Haag. Volgens Stolk kunnen ziekenhuizen die hun zaken niet op tijd op orde hebben, controles verwachten van de inspectie.

Ziekenhuis Rampenopvangplan (ZiROP)
Bij rampen blijkt geregeld dat de hulpverlening sneller en effectiever had gekund. Het ministerie van Volksgezondheid besloot enkele jaren geleden ziekenhuizen de mogelijkheid te bieden hun rampenplannen te verbeteren, de medewerkers beter op te leiden, en de samenwerking met andere hulpverleners beter te af te stemmen. Hiervoor werd een speciaal project, Ziekenhuis Rampenopvangplan (ZiROP) opgezet.
Toen de inspectie in mei van dit jaar bij een aantal ziekenhuizen peilde hoever ze met de ontwikkeling van hun rampenplannen waren, bleken de resultaten volgens Stolk niet erg positief te zijn. Zo bleken oefeningen wel geëvalueerd te zijn, maar nooit aangepast.

‘Alle vertrouwen’
Ook bleken de raden van bestuur de rampenplannen in bijna alle gevallen niet te hebben goedgekeurd. De inspecteur stelt dat de ziekenhuizen sindsdien met een enorme inhaalslag zijn begonnen, en dat er sinds mei veel verbeteringen zijn te zien. Hij zei er alle vertrouwen in te hebben dat de ziekenhuizen in januari hun plannen op orde hebben.
Ook directeur-generaal Hans de Goeij van het ministerie van Volksgezondheid hamerde op het belang van goede rampenpannen. De documenten mogen volgens hem niet in een la belanden. Als later blijkt dat de rampenplannen niet adequaat waren, zullen ziekenhuizen daarop aangesproken worden, zei hij. De ziekenhuizen kunnen subsidie krijgen voor het verder verbeteren van hun plannen. De rampenplannen kunnen, aldus het ministerie, later worden gebruikt als voorbeeld voor bijvoorbeeld huisartsenposten en ambulancediensten.

Door: redactie Nursing 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.