Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Ziekenhuizen verzwijgen missers

Tientallen ziekenhuizen verstrekken onvolledige gegevens over de registratie van medische fouten aan de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ). Zij zijn te rooskleurig over de aanpak van missers.

Dat blijkt uit een onderzoek van het Algemeen Dagblad.

Intern
Elk jaar overlijden ongeveer drieduizend mensen door medische fouten. Ziekenhuizen zijn verplicht die informatie te verstrekken aan de inspectie, maar vaak besluiten ziekenhuizen de missers intern bij te houden en niet te melden aan de IGZ .

Positieve voorstelling
Registratie is nodig zodat medici en verpleegkundigen kunnen leren van elkaars fouten. Structurele problemen blijven verborgen door een te positieve voorstelling van zaken verborgen, aldus het AD.

Maaslandziekenhuis
Het Maaslandziekenhuis in Sittard maakt het helemaal bont. Daar worden volgens het AD de fouten genoteerd in een systeem dat alleen is bedoeld om bij te houden hoeveel patiënten worden behandeld. De directie van het ziekenhuis zegt dat er geen alternatief voor handen is.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.