Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Zilververband alleen kortdurend gebruiken

Het inzetten van zilververband is zinvol bij geïnfecteerde wonden. De antibacteriële werking van zilver is aangetoond in de literatuur.

Dat blijkt uit literatuuronderzoek van wondconsulent Hilde van der Veen en plastisch chirug Frank Niessen van het Wondtram van het UMC Groningen (nu werkzaam in het VUmc Amsterdam). Het artikel verscheen in het januarinummer van het Nederlands Tijdschrift voor Dermatologie & Venereologie.

Antimicrobieel
De onderzoekers vonden 43 studies die aantonen ze aan dat zilverproducten een antimicrobiële werking hebben, met name in laboratorium- en dierstudies. Klinische studies over zilververband zijn er nog weinig. Zilver blijkt overigens alleen te werken in de bovenlaag van de wond; in diepere huidlagen werd geen afname van bacteriën gevonden.

Stapeling
Uit het onderzoek bleken ook negatieve effecten van zilver, zoals stapeling van zilver in de huid (verkleuring), en opname in de circulatie en organen van patiënten. Ook blijken wonden met zilververband langzamer te genezen tijdens de epithelialisatiefase, de fasen waarin de wondranden naar elkaar toegroeien. Over de langetermijneffecten van het gebruik van zilver is verder onvoldoende bekend.

Korte periode
Het advies van de onderzoekers is dan ook om zilververband alleen toe te passen bij gediagnosticeerde wondinfectie, voor een korte periode en met de laagst mogelijke effectieve dosis. Wanneer de infectie is afgenomen, zou het verband moeten worden vervangen door verband zonder zilver.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.