Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Zing een liedje tijdens het aankleden van je dementerende cliënt

Muziek en bewegen zijn belangrijke bronnen van welbevinden, ook bij mensen met dementie. Daarom vijf tips voor verzorgenden om muziek en bewegen toe te passen in de dagelijkse zorg.
Zing een liedje tijdens het aankleden van je dementerende cliënt
Foto: STOCK.XCHNG
  1. Begin de dag opgeruimd. Besteed aandacht aan het loopje van de slaap- of badkamer naar de huiskamer. Laat de persoon zelf lopen, begin een gesprekje of zing een liedje.
  2. Wassen en aankleden zijn perfect voor het geven van persoonlijke aandacht. Vertel van je doet, of zing een liedje.
  3. Liedjes van vroeger zijn een uitstekende manier om contact te krijgen en een gesprek te beginnen. De cd ‘Toen was het stil op straat’ biedt herkenning, herinnering, en soms emotie.
  4. Mensen met dementie eten vaak weinig. Maar goede voeding is juist heel belangrijk. Laat ouderen zelf de tafel dekken. Zorg voor rust en gezelligheid aan tafel. Rustige muziektips: James Last en Frank Sinatra.
  5. Ga bij de muziekkeus niet uit van je eigen smaak, maar die van de oudere.

    Leestip: Het boekje Muziek en bewegen bij dementie van Annemieke Vink staat vol met nog meer muziektips voor de verschillende leeftijdscategorieën en verschillende activiteiten om een bewoner meer te laten bewegen. Bestel het boekje hier!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.