Dit schrijft de Gezondheidsraad in zijn advies De mondzorg van morgen, dat de raad vandaag heeft aangeboden aan de minister van VWS.
Symtomen in de mond
De mond wordt vaak los van de rest van het lichaam beschouwd. Terwijl gezondheidsproblemen zoals ondervoeding, infecties, stress en chronische ziekten vaak af te lezen zijn aan de mond. Veel medicijnen en therapieën tegen chronische aandoeningen hebben bijwerkingen, zoals vermindering van speeksel. Sommige mondziekten en tandheelkundige behandelingen leiden tot gezondheidsproblemen, bijvoorbeeld allergische reacties door het gebruik van vulmaterialen in de mond. Mondzorg is daarom van belang voor een goede gezondheid.
Handige tips
Verzorgenden en verpleegkundigen krijgen handvatten voor het geven van goede mondzorg in het project ‘Mondzorg is hoofdzaak’ (Zorg voor Beter,V&VN,TNO en ROC ASA). Hierin zijn handige tips terug te vinden voor verzorgenden en verpleegkundigen.
- Klik hier voor het mondzorg doe-het-zelf-pakket.
- Klik hier voor het onderwijspakket.
- Klik hier voor de toolkit mondzorg.
Bronnen: Gezondheidsraad, V&VN
Lees ook:
- Weblog Conny: Mondzorg
- Dossier: Mondzorg
- Vraag en Antwoord: ‘Ik vind mondzorg geven vies, wat nu?’
- Zorgverleners mondzorg
- Mondzorg voor cliënten met sondevoeding
Maar nergens staat hoe je het gebit of prothese van een dementerende bewoner verzorgd,die het absoluut niet toestaat dat je zijn of haar tanden poetst of het gebit uitneemt/in doet. Ik heb mensonterende dingen gezien van zorgvragers die door de ene verzorgende stevig vastgehouden werd, terwijl de andere verzorgende de gillende bewoner de tanden poetste of het gebit in deed. Dat soort dingen leer je niet tijdens je opleiding.