Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Zo geef je je cliënt goede mondzorg

Net als in de geneeskunde, zou ook in de mondzorg gewerkt moeten worden volgens evidence-based richtlijnen.

Dit schrijft de Gezondheidsraad in zijn advies De mondzorg van morgen, dat de raad vandaag heeft aangeboden aan de minister van VWS. 

 

Symtomen in de mond 

De mond wordt vaak los van de rest van het lichaam beschouwd. Terwijl gezondheidsproblemen zoals ondervoeding, infecties, stress en chronische ziekten vaak af te lezen zijn aan de mond. Veel medicijnen en therapieën tegen chronische aandoeningen hebben bijwerkingen, zoals vermindering van speeksel. Sommige mondziekten en tandheelkundige behandelingen leiden tot gezondheidsproblemen, bijvoorbeeld allergische reacties door het gebruik van vulmaterialen in de mond. Mondzorg is daarom van belang voor een goede gezondheid.

 

Handige tips

Verzorgenden en verpleegkundigen krijgen handvatten voor het geven van goede mondzorg in het project ‘Mondzorg is hoofdzaak’ (Zorg voor Beter,V&VN,TNO en ROC ASA). Hierin zijn handige tips terug te vinden voor verzorgenden en verpleegkundigen.

 

  • Klik hier voor het mondzorg doe-het-zelf-pakket.
  • Klik hier voor het onderwijspakket.
  • Klik hier voor de toolkit mondzorg.

 

Bronnen: Gezondheidsraad, V&VN

 

Lees ook:

1 REACTIE

  1. Maar nergens staat hoe je het gebit of prothese van een dementerende bewoner verzorgd,die het absoluut niet toestaat dat je zijn of haar tanden poetst of het gebit uitneemt/in doet. Ik heb mensonterende dingen gezien van zorgvragers die door de ene verzorgende stevig vastgehouden werd, terwijl de andere verzorgende de gillende bewoner de tanden poetste of het gebit in deed. Dat soort dingen leer je niet tijdens je opleiding.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.