Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Zo help je een ziekenhuispatiënt beter te slapen

Patiënten slapen slecht in het ziekenhuis: korter en kwalitatief minder goed dan thuis. Simpele interventies kunnen daarin al veel verandering brengen.
Slapen in ziekenhuis
Onderzoekers: 'Geef slaap in ziekenhuis hogere prioriteit' (foto: Arno Massee).

Dat schrijven onderzoekers Olaf Verschuren en collega’s in Medisch Contact. Zij roepen verpleegkundigen en artsen op om van slaap een speerpunt te maken. ‘Slaap moet worden gezien als een essentieel onderdeel van de behandeling en het herstel van patiënten’, schrijven de wetenschappers. Zij halen in het artikel onderzoeken aan waaruit blijkt dat patiënten in het ziekenhuis gemiddeld anderhalf uur korter slapen dan thuis, en dat bijna 60 procent met een slaapgebrek met ontslag gaat.

Grootste slaapverstoorders

Volgens Verschuren en collega’s zijn de grootste slaapverstoorders apparaten op de IC: ze veroorzaken geluid dat vergelijkbaar is met dat van een druk restaurant of de straat. Op andere afdelingen zijn vooral snurken en hoesten van medepatiënten een boosdoener, net als gesprekken van verpleegkundigen en artsen en (onregelmatige) controles van bijvoorbeeld de bloeddruk.

Tips

Verschuren geeft in Medisch Contact de volgende tips om patiënten langer en beter te laten slapen tijdens opname:
Deel slaapmaskers en/of oordoppen uit.
– Geef de patiënt ontspanningsoefeningen voor het slapengaan.
– Moedig de patiënt aan om vlak voor het slapen geen koffie of cola te drinken en op tijd beeldschermen uit te zetten.
– Zorg overdag voor voldoende daglicht.
– Adviseer de patiënt om na 16.00 uur geen dutjes meer te doen.
– Grijp niet te snel naar slaapmedicatie. Uit onderzoek blijkt dat slaapmedicatie klinische verslechtering en een verhoogde kans op delirium en vallen kan veroorzaken.
– Probeer, voor zover dat kan, werkprocessen af te stemmen op het natuurlijke slaappatroon van mensen (houd dus rekening met ochtend- en avondmensen).

Bron: Medisch Contact

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.