Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Zo signaleer je ouderenmishandeling

Mishandeling van een oudere komt vaak pas aan het licht wanneer het uit de hand loopt. Tot die tijd is het een verborgen probleem. Belangrijk is ien ieder geval dat je goed signaleert en registreert.
Zo signaleer je ouderenmishandeling

Gerda Krediet is auteur van het boek Ouderenmishandeling van Elsevier Gezondheidszorg. Zij zette de volgende punten op een rij.

– Naar ouderenmishandeling hoef je als verpleegkundige niet te zoeken. Je merkt het als het zich voordoet, vaak aan je eigen ‘niet-pluis gevoel’.
– Belangrijk is de oudere goed te observeren en goed te luisteren naar wat hij zegt. ‘Let vooral op het non-verbale gedrag,’ aldus Krediet. ‘Is hij te agressief of juist heel passief, of reageert hij heel emotioneel terwijl dat niet past bij de situatie? Wees dan alert.’
– Ook de uiterlijke verzorging van een oudere is een punt waar je als verpleegkundige op moet letten, wanneer je denkt dat er iets mis is. Hoe eet hij? Verliest hij gewicht?
– Gaat hij nog naar de kapper, huisarts en tandarts?
– En zijn er opvallende dingen in de omgeving? Wordt er nog schoongemaakt, geventileerd, verwarmd?
–  Is er eten in huis en wie maakt het klaar?
– Hoe zit het met de financiën?’ Is er een zaakwaarnemer, iemand die gemachtigd is om de financiële zaken waar te nemen?

Waar meld je ouderenmishandeling?
Ouderenmishandeling meld je bij een Advies en Steunpunt Huiselijk Geweld (ASHG) in de dichtstbijzijnde gemeente. Voor adressen zie www.huiselijkgeweld.nl

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.