Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Zonkracht in Nederland uitzonderlijk hoog

De komende dagen is het bijzonder onverstandig om onbeschermd in de zon te vertoeven. KWF Kankerbestrijding waarschuwt voor een bijzondere situatie met extra zonkracht.
Zonkracht in Nederland uitzonderlijk hoog

De komende week voorspelt het KNMI, die de zonkracht meet, drie dagen boven de 7. Gemiddeld zijn er per jaar minder dan tien dagen met zulke hoge straling. Hoe hoger de ultraviolette straling in het zonlicht die de aarde bereikt, hoe hoger de zonkracht.

Unieke situatie
In Nederland is de maximale waarde 8. Dat kwam in de afgelopen tien jaar twee keer voor. Rond de evenaar en in Australië, dicht bij het gat in de ozonlaag, kan de zonkracht een waarde van 14 bereiken. Ook na het weekend blijft de uv-straling in Nederland hoog, schat het weerinstituut. 

UV-straling
De unieke situatie is een combinatie van de tijd van het jaar en goed weer. De zon staat eind juni -begin zomer, einde lente- op haar hoogste punt. Als die week samenvalt met mooi weer, is de hoeveelheid uv-straling die de aarde bereikt maximaal.

Huidkanker
KWF Kankerbestrijding voorspelt dat het aantal mensen met huidkanker de komende jaren schrikbarend toenemen. Van 20.800 nieuwe gevallen in Nederland in 2000 tot naar schatting 36.800 in 2015, wat een stijging betekent van zo’n 75 procent.

Door: redactie Nursing
AD

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.