Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

ZonMw-Parel voor richtlijn Polyfarmacie

Tijdens het congres Goed Gebruik Geneesmiddelen op 31 januari is een ZonMw-Parel uitgereikt aan het project Polyfarmacie bij ouderen. De belangrijkste uitkomst is een jaarlijkse medicatiebeoordeling, die moet voorkomen dat de kwetsbare patiëntengroep van 65 jaar en ouder ongewenste medicatie gebruikt.

ZonMw reikt de zogeheten Parels uit aan projecten die ze financiert en die eruit springen. Omdat ze goed aansluiten bij de actualiteit, omdat er verschillende partijen met elkaar samenwerken, de resultaten in het oog springen en de projecten goed zijn te implementeren in de praktijk.

 

Het winnende project

Het winnende project had ten doel problemen bij polyfarmacie onder ouderen te verminderen. Het gebruik van 5 of meer geneesmiddelen tegelijk kan bijwerkingen en interacties geven, met onbedoeld bijkomende schade en risico’s: een gevaar voor de patiëntveiligheid. Een jaarlijkse medicatiebeoordeling moet deze problemen voorkomen. In die beoordeling bekijken arts, apotheker en patiënt samen of de gebruikte middelen wel nodig zijn, of ze geschikt zijn voor ouderen en of er bijwerkingen optreden. Dat leidt tot een onderling afgestemd farmacotherapeutische zorgplan, gebaseerd op de wensen, behoeften en ervaringen van de patiënt. De medicatiebeoordeling is onderdeel van een multidisciplinaire richtlijn.  De implementatie hiervan gebeurt via de farmacotherapeutisch overleggroepen van huisartsen en apothekers. Er verschijnt een handleiding (FTO-module) met de belangrijkste aandachtspunten.

 

Samenwerking

Het project was een samenwerking tussen artsen (NHG, de Nederlandse Vereniging voor Klinische Geriatrie, Verenso (specialisten in ouderengeneeskunde), de Orde van Medisch Specialisten), apothekers (KNMP) én patiënten(organisaties). Ook het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik (IVM) was betrokken.

 

Verheugd

Projectleider Jako Burgers reageert verheugd op de Parel: ‘Een kroon op het harde gezamenlijke werk dat er is verricht. Wij hopen op deze manier een flinke slag te maken op het gebied van patiëntveiligheid. We zijn trots op dit project en heel blij met deze prijs.’

 

Bron: ZonMw

Auteur: redactie TvZ / Harriët Teijen

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.