Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties7

Zorg borstkanker onvoldoende in een op de drie ziekenhuizen

Uit de monitor van Borstkankervereniging Nederland (BVN) blijkt dat 63 van de 91 ziekenhuizen voldoen aan de basiseisen voor borstkankerzorg. Vorig jaar scoorden nog 84 ziekenhuizen een voldoende.
Zorg borstkanker onvoldoende in een op de drie ziekenhuizen

De onvoldoende score wordt in acht gevallen veroorzaakt doordat er geen gegevens zijn verstrekt aan BVN. Bij de overige twintig ziekenhuizen is de borstkankerzorg anders dan de vereniging het graag zou zien. Deze ziekenhuizen ontvangen geen roze lintje. Om welke ziekenhuizen het precies gaat, maakt BVN niet openbaar, meldt een woordvoerder.

Aanscherping criteria
In 2010 ontvingen nog 84 ziekenhuizen het roze lintje. Voor 2011 zijn de criteria echter aangescherpt. BVN wil door jaarlijkse aanscherping de ziekenhuizen stimuleren om de kwaliteit van zorg, vanuit patiëntperspectief, te verbeteren. De aanscherping van deze criteria is breed getoetst bij patiënten en professionals. BVN wil toewerken naar uniformiteit in de verschillende lijsten en overzichten rondom borstkankerzorg, zodat de patiënt weet waar hij of zij aan toe is.

Basiseisen
Om het lintje te krijgen, moet een ziekenhuis voldoen aan een aantal vaste voorwaarden en minimaal zes van de acht basiseisen. Zo wordt er onder andere gekeken naar de ervaring van de chirurg en het ziekenhuis, achtergebleven kankerweefsel, multidisciplinaire patiëntbespreking, wachttijd en de vragenlijst voor de CQ-index Mammacare.

Zorgvisie
Door: redactie Nursing

7 REACTIES

 1. Ik sluit me helemaal aan bij Carolien. Jammer dat het niet bekend is dat je als organisatie moet betalen voor het roze lintje. Je koopt het lintje dus! Als je geen roze lintje hebt betekent dat beslist niet dat je dezorg niet goed geregeld hebt. Integendeel… Sommige ziekenhuizen zonder lintje scoren op onderdelen beter dan ziekenhuizen met lintje!
  Alles is te koop……………. ook een roze lintje.

 2. Lees alle reacties
 3. Jammer dat er niet bij genoemd wordt dat een ziekenhuis eerst moet betalen om mee te doen: de BVN is helemaal niet zo objectief als ze zich voordoen.
  Bovendien heeft de BVN inmiddels toegegeven dat het persbericht niet klopte!!! waarom hoor ik daat het journaal niet over?

 4. BVN maakt de gegevens wel degelijk openbaar via de site
  borstkanker.nl
  Klik op de link: Open de Monitor Borstkankerzorg
  Vul postcode in, maak een keuze in de criteria en bij knop 3 worden de betreffende ziekenhuizen getoond.
  Het is een erg specifieke zoekactie maar geeft wel zeker inzicht in de onderzoeksresultaten.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.