Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Zorg cliënten Zonnehuizen in gevaar’

In alle consternatie die de laatste tijd is ontstaan rond de financiële situatie van de Zonnehuizen, mag het belang van de zorg aan de cliënten en de werkgelegenheid van het personeel niet uit het oog verloren worden. Dat heeft het personeel van de antroposofische zorginstelling geschreven in een brandbrief aan staatssecretaris Marlies Veldhuijzen van Zanten van Volksgezondheid.

‘Wij, medewerkers Zonnehuizen, maken ons grote zorgen’, schrijven ze. Nu een faillissement onafwendbaar lijkt, is het personeel bang dat de toekomstige zorg voor de cliënten niet gegarandeerd is en dat banen zullen sneuvelen. Ze vrezen dat dat onrust zal geven voor de ‘kwetsbare cliënten’.

 

Het personeel vraagt aan de staatssecretaris om voor hen en hun cliënten in de bres te springen en dat snel te doen. ‘U begrijpt dat de tijdsdruk groot is.’

Bij de instelling is in een paar jaar tijd een financieel tekort van 17 miljoen euro ontstaan. Vorige week is uitstel van betaling aangevraagd. Een advocatenkantoor doet momenteel onderzoek naar mogelijke juridische stappen tegen oud-bestuursleden. Er loopt al een onderzoek naar mogelijk wanbeheer onder het oude bestuur.

 

Overname

De instelling beheert zes huizen voor volwassenen en 14 kinder- en jeugdinstellingen. Er werken honderden mensen. Er hebben zich al zorgondernemers gemeld die delen van Zonnehuizen willen overnemen.

 

Faillissement

Volgens Veldhuijzen van Zanten moeten de cliënten van Zonnehuizen kunnen vertrouwen op goede zorg. Zij heeft het zogeheten zorgkantoor erop gewezen ‘in geval van een faillissement vooral de medewerkers aan te houden die met cliënten werken, zodat de rust voor hen behouden blijft’.

 

Auteur: Redactie TvZ

Bron: ANP

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.