Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties6

‘Zorg heeft de buik vol van AbvakaboFNV’

De vele acties van vakbond AbvakaboFNV stuiten op weerstand van mede-vakbond NU'91 en brancheorganisatie in de ouderenzorg Actiz. Volgens directeur Aad Koster hebben veel zorgwerkgevers- en werknemers hun buik vol van de acties van de vakbond.
'Zorg heeft de buik vol van AbvakaboFNV'

Actiz reageert daarmee op de acties afgelopen donderdag, waarbij vijf medewerkers van vakbond Abvakabo en een Tweede Kamerlid uit een zorginstelling zijn gezet.  ‘Sinds de bond onze sector heeft uitgekozen voor acties, valt nauwelijks meer constructief overleg te voeren met de Abvakabo,’ aldus Koster vrijdag in De Telegraaf. ‘De werkwijze van de Abvakabo lijkt vooral te bestaan uit lawaai maken. Vooral als campagne om leden te werven.’ Volgens Koster maakt de vakbond misbruik van problemen bij sommige instellingen, zoals HWW, dat opkrabbelt uit de as van het failliet gegane Meavita. ‘De branche ziet zijn imago als werkgever door het slijk gehaald worden.’

Ledenwerving en profilering
Ook vakbond NU’91 denkt dat acties door de Abvakabo nu vooral worden ingezet om veel rumoer te maken. ‘Constructief overleg – wat toch de basis zou moeten zijn om problemen op te lossen – lijkt vaak bij voorbaat al te worden gefrustreerd,’ aldus woordvoerder Karin Weerts tegen Nursing.nl. ‘Wij ontkennen niet dat er problemen zijn. Maar over deze problemen gaan wij in eerste instantie in gesprek met ondernemingsraden en onze kaderleden. En spreken wij met de verantwoordelijken binnen de instellingen om de problemen aan te pakken.’  Weerts denkt dat ledenwerving en profilering belangrijke doelen zijn voor de Abvakabo. ‘Veel medewerkers in zorginstellingen geven aan last te hebben van deze manier van ‘belangbehartiging’. Het draagvlak in de door de Abvakabo uitgekozen instellingen is vaak minimaal. Met deze constante negatieve berichtgeving is onze achterban niet gediend. En zijn wij van mening dat de hele sector hiermee geen dienst wordt bewezen.’

Strijden voor betere zorg
Lilian Marijnissen van AbvakaboFNV reageert. ‘We maken lawaai omdat het nódig is, omdat er van alles aan de hand is in de zorg, en dat we opstaan voor betere zorg en meer collega’s. Leden van ons proberen zich te organiseren en strijden voor een betere zorg. Er is nog nooit zoveel actie gevoerd als het afgelopen jaar, in zowel de thuiszorg als de verpleeg- en verzorgingshuizen. Mensen in de zorg gaan niet zomaar actie voeren: Actiz zou moeten begrijpen dat dat een teken aan de wand is. Natuurlijk willen we leden werven, een vakbond wil altijd een grotere en sterkere achterban. Maar wat we vooral willen, is goede afspraken voor de zorg maken.’

Wat vind jij van de acties van Abvakabo FNV? Stem op de poll.

Door: redactie Nursing, Nienke Berends

Meer Nursing

Abonnement op Nursing
Nursing is de meest gelezen vaktitel voor verpleegkundigen niveau 4 en 5 in Nederland en Vlaanderen.
Word direct abonnee van Nursing.

Nursing op Facebook
Deel leuke foto’s, filmpjes, winacties, en andere ‘luchtiger’ zaken
via www.facebook.com/VakbladNursing


Nursing Calculator
Koop de Nursing Calculator, dé rekenapp voor verpleegkundigen.
> Download de app meteen
> Bekijk eerst een demonstratiefilmpje.

6 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Even de vakbond zwart maken en verdacht maken,dat deden de bazen in samenwerking met de pers begin 20e eeuw ook al.Verpleegkundigen en verzorgenden ,wees nou eens solidair en laat je niet uit elkaar spelen,ze proberen het elke keer weer,vorm een front en neem een voorbeeld aan de gestaalde kaders bij de spoorwegen of Tata Steel,zo niet,dan staat je baan op de tocht en wordt je gekort op je salaris ,terwijl de top elk jaar lachend wegloopt met bonus en 2,5 ton of meer.

  3. Ja, en toch zijn dit de zoveelsteillustraties die aangeven dat er een echte beroepsvereniging nodig is voor bIG-geregistreerden, en geen diversiteit aan vakbonden.
    Een beroepsvereniging waarvan alle BIG gereigstreerde verpleegkundigen verplicht lid zijn en zich ook dienen te houden aan kwlaifikaties en procedures om lid te kunnen blijven.
    Nu is het allemaal splinterwerk

  4. Wanneer komt er eens inhoudelijke reactie van NU’91 en Actiz over de problemen in de zorg? Het zou pas constructief zijn als ook zij de omvang en aard van de problemen in de zorg erkennen in plaats van te reageren op hoe andere het willen veranderen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.