Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Zorg in Utrecht pakt MRSA aan

Ziekenhuizen, huisartsen en verpleeghuizen in Utrecht gaan beter samenwerken om de verspreiding van de ziekenhuisbacterie MRSA tegen te gaan.

Kern van de afspraken is dat er geen patiënt meer van het ziekenhuis naar het verpleeghuis gaat of andersom, zonder dat arts, verpleegkundige of ver zorgende melding maakt van een MRSA-besmetting bij de patiënt. 

Ouderen
Gezonde mensen hebben niets te vrezen van de multiresistente staphylococcus aureus (MRSA), beter bekend als de ziekenhuisbacterie, maar patiënten met weinig weerstand, zoals ouderen, kunnen ernstig ziek van worden van de infectie. Ze moeten bovendien apart worden behandeld om verspreiding van de ziekte te voorkomen.

MRSA melden
‘De situatie in Nederland is heel beheersbaar, maar dat willen we graag zo houden. Het melden van besmetting met de MRSA-bacterie zou normaal moeten zijn, maar de praktijk leert dat dat niet zo gebeurt’, zegt Margreet te Wierik, arts-assistent Infectieziektebestrijding van de GGD in Utrecht.

Buitenland
Nu het verkeer van patiënten tussen ziekenhuizen, verpleeghuizen en thuis de laatste jaren alleen maar is toegenomen zijn afspraken over MRSA volgens haar daarom des te belangrijker. Zo wordt vaak ‘vergeten’ te melden dat iemand in een buitenlands ziekenhuis heeft gelegen, terwijl dat wel een risico oplevert, omdat de MRSA-bacterie in het buitenland veel meer voorkomt.

Door: redactie Nursing 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.