Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Zorg kent relatief veel seksuele intimidatie

Medewerkers in de gezondheidszorg hebben relatief vaak te maken met seksuele intimidatie. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

12 procent van de medewerkers in het ziekenhuis, 20 procent van de medewerkers in de verpleeg- en verzorgingshuizen en 14 procent van de overige gezondheidszorgmedewerkers heeft wel eens te maken (gehad) met seksuele intimidatie. In de overige sectoren ligt dat percentage veel lager, alleen medewerkers in de horeca komen in de buurt met 10 procent. Seksuele intimidatie door collega’s komt in de gezondheidszorg niet veel voor, hooguit 1 tot 2 procent van de medewerkers heeft daar wel eens mee te maken (gehad).

Agressie door collega’s
Uit de cijfers van het CBS blijkt dat bijna de helft van de medewerkers in de zorg wel eens te maken heeft (gehad) met een vorm van agressie op het werk. Omdat in de zorg meer vrouwen werken dan mannen, hebben zij daar meer last van. Intimidatie (niet seksuele) is over het algemeen genomen de meest voorkomende vorm van agressie op het werk in de zorg. In de ziekenhuizen kreeg 13 procent daar mee te maken, in de verpleeg- en verzorgingshuizen en thuiszorg 10 procent. Pesten staat op de tweede plaats van uitingen van agressie op het werk, dat komt in het ziekenhuis bij ongeveer 7 procent van de ondervraagden voor.

 

Bron: Nursing

2 REACTIES

 1. Deel 2.. Mijn opinie is dat men te veel kijkt naar een theoretische HBO diploma en niet kijkt naar opleiding met theorie en werkervaring en kunde.Je kunt inzicht niet leren vanuit een boek, alleen maar vanuit de praktijk. Het is misdadig wat de Nederlandse ministerie gedaan heeft met de opleidingen in de zorg. Dus de "opleiding" is opgewaardeerd maar te gelijke tijd is het "beroep" gedevalueerd. Nederland gaat kapot aan vergader cultuur terwijl de zorg in Nederland erg achteruit is gegaan. Verpleegkunde is een beroep en een vak, wat betekent "handen aan het bed". En wat ik zie zijn mensen die hun tijd doorbrengen achter computers om lijsten in te vullen en rapporten te schrijven die niemand leest.
  Ik heb in Nederland toen mijn man met spoed werd opgenomen,hem zelf gewassen om 10 uur s'morgens want de "verpleegkundigen" waren druk bezig achter de schermen. Waarschijnlijk te veel HBO en te weinig echte verpleegkundige A, die uitsterven volgens mij..De afdeling was half leeg dus de werkdruk was er niet. En ik vond vele verpleegkundigen onverschillig zoals mijn man achterlaten op het toilet en niet reageren op zijn bel waardoor hij zelf probeerde op te staan met het gevolg dat hij hard viel. Het excuus was dat ze "te druk" waren…met kletsen.Als ik om hulp vroeg was het antwoordt dat ze bezig waren met "overleg".
  Mijn handen jeukte om in te grijpen.
  Ik ben dus woest wat ze gedaan hebben met een mooi beroep.

 2. Lees alle reacties
 3. I Ik woon niet in Nederland maar in Portugal waar ik werk als Verpleegkundige A. Ik kreeg te maken met 2 HBO verpleegkundigen uit Nederland en schrok van hun praktijk onkunde. Ze waren steeds bezig met plannen te maken terwijl er werk te doen was. Verpleegkunde betekent zorg voor de patiënten en niet plannen maken. De werkwijze kan besproken worden met suggesties voor veranderingen maar daar hoef je geen HBOer voor te zijn.
  Ik vind dat HBO in verpleegkunde totale verspilling. Wil je na je inservice opleiding gaan specialiseren dan zijn daar vele mogelijkheden voor. Wil je door in management kan dat ook maar je begint niet met management en te veel managers hebben al vele bedrijven kapot gemaakt.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.