Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Zorg moet af van gratis WhatsApp’

Liever geen WhatsApp in de zorg, zei de Autoriteit Persoonsgegevens vorige maand. Maar wat dan wel? Volgens oud-verpleegkundige en eHealth-ontwikkelaar Geert Klein Breteler is er nog geen volwaardig alternatief, maar zullen we af moeten van het idee van een gratis app.
geert Klein Breteler.jpeg
Geert Klein Breteler: 'Het is natuurlijk niet voor niets gratis'

Wat is er nou precies zo onveilig aan WhatsApp – afgezien van het feit dat je je telefoon uiteraard altijd op slot moet doen en nooit open en bloot moet laten slingeren?
‘WhatsApp is reuzehandig, iedereen heeft het op zijn telefoon en het is gratis. Maar het is natuurlijk niet voor niets gratis. Jij betaalt met de data die je geeft aan de eigenaar van WhatsApp: Facebook. En die verdient met het verkopen van data en genereren van reclame. Dat hebben niet zo veel mensen door. In de gebruikersvoorwaarden van Facebook staat dat jij als gebruiker niet de eigenaar bent van de data. Een gevaar is daarbij dat je nooit weet wat er met je data gebeurt. Zelf als de data volledig zijn versleuteld, waar WhatsApp op het moment nog druk mee bezig is, blijven ze in het bezit van Facebook. En ook als je foto’s gelijk zou verwijderen van je telefoon, zijn de data die je verzendt nog steeds in het bezit van Facebook. Mij zijn nog geen calamiteiten bekend. Maar in theorie zou een foto van een patiënt uit een telefoon van een verpleegkundige kunnen opduiken in een of andere facebookcampagne. Data zijn het nieuwe goud. In de VS boden databrookers de gegevens van vrouwen die zijn misbruikt te koop aan. Dat moeten we niet willen.’

Verpleegkundigen moeten stoppen met whatsappen over patiënten, zei de Autoriteit Persoonsgegevens in programma EenVandaag. Lees meer>>

Nou zegt de Autoriteit Persoonsgegevens dat we in de zorg op zoek moeten naar een veiliger alternatief. Bestaat dat dan?
‘Je kunt beveiligd mailen, maar dat is lang niet zo handig en snel als whatsappen, dus een echt alternatief is dat niet. Er zijn wel een paar veilige messenger-diensten op de markt. Zelf hebben wij er ook een op de markt gebracht, maar dat werkt toch net even iets anders. Het handige van whatsapp is natuurlijk dat iedereen whatsapp heeft en dat je alleen iemands telefoonnummer hoeft te hebben. Maar dat is ook het onveilige. Onze oplossing is geen messenger, maar de berichtenmodule van het elektronisch patiëntendossier MeXtra. Je kunt dan whatsappen over en met de patiënt, maar alleen met de mensen die in het netwerk rond de patiënt zitten. Het is dus meer dan alleen een messenger. Wat je verzendt, komt automatisch in het dossier en zo zijn er nog meer functionaliteiten. En nee, het is niet gratis. Maar ik denk dat we af moeten van het idee dat zorg-apps gratis zijn.’ 4 alternatieven voor WhatsApp in de zorg>>> 

Wat mag wel, wat mag niet?
De Autoriteit Persoonsgegevens en artsenorganisatie KNMG hebben zich allebei over WhatsApp door zorgverleners uitgelaten en hanteren min of meer hetzelfde standpunt daarover. Gebruik in de zorg liefst veilige messenger-diensten (met login, versleutelde berichten en werk en privé gescheiden), maar als je toch WhatsApp gebruikt, stuur in ieder geval nooit herleidbare gegevens (alleen in geval van levensreddende handelingen) en wis foto’s en andere patiëntgegevens gelijk van de telefoon.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.