Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Zorg voor huisdieren in zorginstellingen slecht geregeld

De zorg voor huisdieren in verpleeghuizen en verzorgingshuizen is vaak slecht geregeld.

Dit blijkt uit onderzoek van het Landelijk Informatie Centrum Gezelschapsdieren (LICG). De verantwoordelijkheid voor een huisdier ligt meestal volledig bij de eigenaar. Maar een geestelijk of lichamelijke achteruitgaande bewoner die een sterke emotionele band heeft met het dier, kan de situatie vaak niet meer goed beoordelen. Daar zou de zorginstelling nog een steentje aan bij kunnen dragen.

 

Huisdierencontract

Het LICG wil dat alle instellingen een  huisdierencontract gaan gebruiken waarin zaken zoals de verzorging, de verantwoordelijkheid en het afstaan van het dier worden vastgelegd. Daarnaast moeten er regelmatige controles plaatsvinden. Dit kan het verzorgingshuis zelf doen, maar beter is hiervoor externe dierenverzorgers te in te schakelen. Deze kunnen de dieren controleren en eventueel een handje helpen bij de verzorging van het dier.

 

Positieve uitkomst

Bij steeds meer verpleeghuizen en verzorgingshuizen zijn huisdieren welkom: driekwart van de instellingen aan huisdieren toe te laten. Dat is prettig voor de ouderen, want huisdieren hebben volgens het LICG positieve effecten op hun gezondheid.

 

Bron: LICG 

 

Lees ook:

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.