Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Zorg voor thuiswonende dementerenden onvoldoende

Uit onderzoek blijkt dat thuiswonende mensen met dementie vinden dat zij vaak onvoldoende of helemaal geen hulp ontvangen op diverse zorgaspecten.

Ook vinden ze dat ze te weinig hulp krijgen bij geheugenproblemen, gezelschap en dagbesteding. Dit blijkt uit een grootschalig onderzoek onder 236 thuiswonende mensen met dementie en 322 mantelzorgers naar hun ervaren zorgbehoeften.

Onvoldoende informatie voor dementerenden
Bijna 10% van de geïnterviewde dementerenden geeft aan geen of onvoldoende informatie over dementie en de beschikbare zorg te ontvangen. Opvallend is verder dat mantelzorgers vrijwel dezelfde onderwerpen noemen als het gaat om onvoldoende adequate hulp of zorg voor geheugenproblemen, dagbesteding en gezelschap. Daarnaast gaven mantelzorgers aan zelf ook onvoldoende informatie te ontvangen over dementie en de beschikbare zorg.

Specifieke zorgbehoeften
Op basis van deze resultaten ontwikkelde onderzoeker Henriétte van der Roest een nieuw digitaal hulpmiddel, de DementieWijzer, waarmee mensen met dementie en mantelzorgers zelf snel persoonlijk advies-op-maat kunnen krijgen over beschikbare zorg voor hun specifieke zorgbehoeften. Deze DementieWijzer, die mantelzorgers en mensen met dementie zelf via internet kunnen raadplegen, geeft via concrete vragen snel duidelijkheid over de eigen zorgbehoefte en de hiervoor beschikbare zorg in de buurt. De eerste resultaten zijn positief. Gebruikers bleken adequater om te kunnen gaan met zorgbehoeften en mantelzorgers voelden zich ook beter in staat om zorg te bieden aan hun naaste. De DementieWijzer is nu nog niet beschikbaar en wordt nog verder ontwikkeld voor algemeen gebruik.

Van der Roest promoveert 12 oktober aan VU medisch centrum in Amsterdam. 

Door: redactie Nursing

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.