Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Zorg wordt hét grote thema van de verkiezingen

De zorg is het belangrijkste thema voor de komende verkiezingen op 15 maart 2017. Dat blijkt uit onderzoek van TNS NIPO.
ANP-1000_43153810.jpg
Minister-president Mark Rutte opent een ontmoetingsruimte voor senioren uit het complex Christiaanhof. - Foto: ANP

De zorg is momenteel het vaakst het doorslaggevende thema voor de partijkeuze van Nederlanders (19 procent), gevolgd door ‘sociale zekerheid’ (16 procent). Bij de vorige verkiezingen draaide het nog vooral om ‘economie’. Destijds vond bijna een kwart (23 procent) dit thema doorslaggevend, nu nog ‘maar’ 13 procent. Verder: ‘Europa’ speelt vooralsnog een kleine rol (toen voor 10 procent doorslaggevend, nu voor 3), terwijl ‘bestrijding van criminaliteit en terrorisme’ en ‘integratie’ een opmars hebben gemaakt.

Welke partij?

Hoewel de SP electoraal nog niet echt profiteert, hebben de socialisten volgens het onderzoek wel de beste papieren om zich op het thema ‘zorg’ te onderscheiden. SP-kiezers (zowel in 2012 als nu) slaan verreweg het meest op zorg aan. Meer over het onderzoek van TNS NIPO.

Eerder deze maand kwam hetzelfde uit een representatieve steekproef van de Ipsos Politieke Barometer onder 1054 stemgerechtigde Nederlanders. Daaruit bleek dat gezondheidszorg met afstand het belangrijkste onderwerp is voor de komende verkiezingen. Maar liefst 50 procent gaf aan dat de partij van hun voorkeur aandacht aan gezondheidszorg moet besteden. Lees meer over deze Politieke Barometer. 

‘Investeer in de zorg’

Ook uit het NOS-Prinsjesdagonderzoek 2016 uitgevoerd door Ipsos blijkt dat Nederlanders graag extra investeringen van de regering in de zorg zien. 2 op de 3 Nederlanders willen dat daar extra geld voor wordt vrijgemaakt. Werkgelegenheid, onderwijs, veiligheid en de koopkracht van ouderen zijn andere beleidsterreinen waar de regering volgens Nederlanders in zou moeten investeren.

Kosten zijn verdubbeld

De zorgkosten voor chronisch zieken en gehandicapten zijn in vijf jaar tijd verdubbeld, bleek eerder deze week uit onderzoek van het Nibud. Chronisch zieken en gehandicapten zijn er de afgelopen jaren jaarlijks meer dan een maandsalaris op achteruit gegaan. ‘De kosten van al die voorzieningen waar deze mensen afhankelijk van zijn, zijn gestegen. Ze moeten vaker voor medicijnen betalen en voor hulpmiddelen als bijvoorbeeld incontinentiemateriaal’, aldus een woordvoerder van belangenvereniging Ieder(in) tegen de NOS.‘ Ook hun eigen bijdrage is veel hoger dan vroeger. En voorheen kregen veel van die mensen nog financiële tegemoetkomingen, maar ook die zijn wegbezuinigd.’

Verkiezingen en verpleegkundigen

Ook woordvoerder en lobbyist van V&VN, Francis Bolle, verwacht dat de zorg een belangrijk thema gaat worden tijdens de verkiezingen. ‘Jammer genoeg was er in de troonrede nog niet zoveel aandacht voor,’ zei Bolle afgelopen dinsdag.
Lees meer.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.