Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Arbeidsmarkt verpleegkundigen wordt weer gunstiger

Na jaren van krimp in de zorgsector dreigt over enkele jaren weer een tekort aan verpleegkundigen te ontstaan, zo staat te lezen in het rapport Arbeid in Zorg en Welzijn (1), dat vorige week verscheen.
ziekenhuis zorg banenmotor anp.jpg

Voor 2017 voorspelt het UWV voor het eerst na jaren van krimp weer een banengroei in de zorgsector, waarbij vooral de kansen voor hbo’ers en mbo’ers niveau 4 goed zijn.

Het rapport beschrijft hoe door de maatregelen van kabinet Rutte II de gezondheidszorg op drift raakte. Zo bevond zich in 2015 de helft van de werkgevers in de zorgsector in een reorganisatie en veranderde de sector in een paar jaar tijd van banenmotor naar krimpsector. Het aantal werknemers in de sector zorg en welzijn daalde in de jaren 2013 en 2014 met 5,6% (42 duizend fte’s).


Die cijfers kloppen met de prognoses van stichting SBB, die ze op de website ‘kansen op werk’ publiceert. Lees meer>>

Door de krimp verloren veel managers hun baan, omdat thuiszorgorganisaties massaal overgingen op zelfsturende teams. Werkgevers sneden ook veel in ondersteunende functies (administratie, ict en facilitaire dienst). Aan het bed werden niet alle niveaus gelijk getroffen: ontslagen troffen vooral veel huishoudelijke hulpen en helpenden (niveau 2).

Jongeren
Vooral jongeren zijn de dupe geworden van de grillige arbeidsmarkt van de afgelopen jaren. Door de vergrijzing is het aandeel jongeren in de sector zorg en welzijn al een tijdje aan het dalen. Die trend is nu versterkt doordat jongeren tijdens de krimp eerder op straat komen te staan. Een groot deel van het banenverlies vangen werkgevers namelijk op door tijdelijke contracten niet te verlengen. En jongeren hebben relatief vaker zo’n tijdelijk contract. Vooral in de ouderenzorg, thuiszorg en de algemene ziekenhuizen speelt dit.

Hoger opgeleiden
De komende jaren verwachten werkgevers een uitbreiding van hbo-functies, vooral bij de verpleegkundige functies in de ziekenhuizen en VVT. Ruim een kwart van de organisaties in de sector zorg en welzijn verwachtte in 2015 een toename van ‘opscholing’ van medewerkers in patiëntgebonden functies naar hogere opleidingsniveaus.
De auteurs geven een scala aan verklarende factoren voor de toename aan hbo-functies, zoals de complexer wordende zorg, sturing op zelfregie en meer samenwerking met andere disciplines. Door nieuwe technologie is minder personeel nodig en neemt de vraag naar hoger opgeleid personeel toe. Ook veranderingen in het kwaliteitsdenken spelen een rol. De groeiende vraag naar hoger opgeleiden speelt niet alleen in de gezondheidszorg; dit lijkt een algemeen maatschappelijke ontwikkeling.

1) Arbeid in Zorg en Welzijn, Jeugdzorg en Kinderopvang, AZW, 2015

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.