Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Zorgakkoord: investeer in verpleegkundigen

Er wordt meer geïnvesteerd in goed opgeleide verpleegkundigen, de nullijn is voorgoed van tafel en de zzp 4 wordt maar deels afgeschaft.
Zorgakkoord: investeer in verpleegkundigen

Dat staat te lezen in het Zorgakkoord, dat vandaag is gepresenteerd door staatssecretaris Martin van Rijn en minister Edith Schippers (VWS). Afgelopen maanden onderhandelden werkgevers, werknemers en het kabinet over een zorgakkoord met als doel een oplossing te vinden voor de stijgende zorgkosten. Die oplossing lijkt nu te zijn gevonden. De belangrijkste punten voor verpleegkundigen en verzorgenden uit het Zorgakkoord op een rij:

 

Nullijn van tafel

De eerder aangekondigde vrijwillige nullijn in de zorg is van tafel. Minister Schippers garandeert dat daar over een paar maanden niet op teruggekomen gaat worden. In plaats daarvan wordt de ruimte voor loonsverhogingen van zorginstellingen al vanaf 2014 beperkt, wat volgens het regeerakkoord pas vanaf 2016 zou gebeuren. Het eerder inleveren van deze extra loonruimte bij zorginstellingen levert een half miljard euro op. De curatieve zorg draait op voor 277 miljoen euro, ‘care’ (zoals thuiszorg) levert 249 miljoen euro in.

Kwaliteitsimpuls verpleegkundigen

‘Goed opgeleide en geëquipeerde professionals, in het bijzonder verpleegkundigen, zijn hard nodig, zoals ook in het plan De Verpleegkundige van 2020 is uiteengezet,’ schrijft de minister in het Zorgakkoord.  Volgens het Zorgakkoord zijn er meer verpleegkundigen nodig op hbo-niveau. De doelstelling is zoveel mogelijk van de huidige medewerkers de mogelijkheid te bieden om op dit niveau werken. ‘Dit vraagt om scholing en passende beloning. Zo zullen initiatieven van de NVZ ertoe leiden dat het niveau van de verpleegkundige zowel op niveau 4 als niveau 5 opgewaardeerd wordt.’ Daarnaast vindt de minister dat er extra middelen nodig zijn voor stageplaatsen voor nieuwe medewerkers en om onnodige werkloosheid onder pas afgestudeerden te voorkomen.

Pensioen UMC’s

De academische ziekenhuizen hadden een eigen pensioenregeling (ADP), maar dit wordt nu gelijkgetrokken met het pensioenstelsel van de hele sector (PFZW).

Thuisverpleging in de AWBZ

Volgens Actiz is voor de ouderenzorg is het belangrijkste punt dat de zorg voor mensen met een relatief zware zorgvraag voor een deel behouden blijft. Het ZZP 4 wordt niet helemaal afgeschaft, zoals in het regeerakkoord werd aangekondigd. Mensen die niet thuis kunnen blijven wonen, krijgen ook straks nog een indicatie voor zorg in een verpleeghuis. Mensen die wel thuis kunnen blijven wonen behouden een recht op een integraal pakket van verpleging, persoonlijke verzorging en begeleiding. Dit recht blijft beschikbaar in de AWBZ en later in de Zorgverzekeringswet.

Dagbesteding en persoonlijke verzorging

Dagbesteding en persoonlijke verzorging zal, in tegenstelling tot wat daarover in het regeerakkoord was opgenomen, in 2014 nog behouden blijven. Het bedrag dat met deze maatregel is gemoeid, zal worden gedekt door een pgb-tariefskorting en een korting op de contracteerruimte voor de zorg in natura.

Reacties

Verpleegkundigen-vakbond NU’91 is tevreden over het Zorgakkoord. ‘Niet alle aangekondigde bezuinigingen in de zorg zijn van tafel met het zorgakkoord, maar dat is helaas ook niet realistisch. Volharden in ‘nee zeggen’ is niet in het belang van werknemers. Door het zorgakkoord blijft het in ieder geval mogelijk goede cao’s in de zorg af te sluiten mét voldoende loonruimte.’ V&VN spreekt van een ‘evenwichtig akkoord’: ‘We zijn onder andere blij dat meer ouderen met een zwaardere zorgvraag in aanmerking komen voor zorg in een instelling, wij zagen risico’s in de maatregelen die het Regeerakkoord aankondigde. Tegelijk zien we dat het kabinet blijft investeren in langer thuis wonen en zorg in de buurt. Een goede beweging, waarin de verpleegkundige en verzorgende een belangrijke rol vervult.’

Vakbond Abvakabo FNV wijst het voorstel af. Zij vinden dat een groot deel van de thuiszorg wordt afgebroken en 50.000 mensen hun baan verliezen door de plannen van het kabinet. De andere vakbonden betreuren de opstelling van Abvakabo FNV. Minister Edith Schippers zei trots te zijn op het akkoord. ‘Ik kan me niet heugen dat er eerder zo’n breed akkoord tussen werkgevers en werknemers is gesloten in de zorg.’

Vanavond debatteert de Kamer nog over het akkoord. Het kan zijn dat fracties het akkoord op dat moment afwijzen.

1 REACTIE

  1. De 0 lijn (een verkorte column).
    Ik heb ooit mijn lidmaatschap van NU’ 91 opgezegd. Dat was in1992. Crisis. Ondanks dat ik mijn baan ‘in de zorg’ hield zag ik mijn net gediplomeerde collega’s de WW in verdwijnen. NU ’91 deed niks. Anno nu, ’13, is er niet veel veranderd. Behalve dat de ‘krachtige vertegenwoordiger’ van de beroepsgroep van de schoot van de wetgevers, waarop ze destijds is gekropen, nu een stukje lager is gekropen. Naar daar waar de zon niet schijnt.
    Verpleegkundigen kunnen niet rekenen, is vaak beweerd. Ik vrees dat het de bittere waarheid is als ik naar het akkoord kijk. Maar tegen luchtspiegelingen en dreigementen, zoals het verlies van je baan, is een zorgbeoefenaar niet bestand. Je zal je baan maar kwijtraken als je al zo onderbetaald bent. Maar dat waren we al gewend sinds TOEN ’91. Onderbetaald vrezen voor je baan. Dat verdriet was bij mij al een beetje gesleten. Tot ik vanavond naar het journaal keek. Recht in het verhitte gezicht van ‘een vooraanstaand lid’ van NU ’91. Hij leek het warm te hebben. Maar keek vreemd fanatiek uit zijn ogen. Waar zou die gezeten hebben? Nu weten we het. In het hol van de leeuw. En dus was hij namens NU ’91 akkoord gegaan dat de zorg voortaan betaald moet worden door wie haar verleent.
    Sebastiaan van den Corput

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.