Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Zorgautoriteit neemt thuiszorg onder loep

UTRECHT - Grote instellingen voor thuiszorg huren soms goedkope onderaannemers in die het eigenlijke werk doen, terwijl ze wel het volle bedrag doorberekenen aan de zorgverzekeraars. De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa), die de verdenking woensdag bekend heeft gemaakt, gaat onderzoek doen.

Volgens de NZa, die nog in oprichting is , komt het financiële voordeel van deze constructie ‘mogelijk niet ten goede’ aan de zorg. Daarom wil de nieuwe toezichthouder dat thuiszorginstellingen duidelijk vermelden of ze gebruik maken van ‘doorcontractering’. De thuiszorg wordt dan mogelijk goedkoper, omdat verzekeraars kunnen zien hoeveel de zorg werkelijk kost.

Delict
‘We zijn op heel complexe constructies gestuit, terwijl niet duidelijk wordt waar ’t geld blijft’, vertelt een woordvoerster van de NZa. Daarom gaat de toezichthouder de hulp inroepen van de FIOD-ECD, om te zien of het gaat om een economisch delict. De woordvoerster benadrukt dat zelfs als alles legaal is, de NZa kan ingrijpen in de tarieven omdat er toch te veel wordt betaald. ‘Het is een sector met krapte aan geld, dat zo efficiënt mogelijk moet worden besteed.’

Klachten
De autoriteit begint het onderzoek na klachten van zowel kleine aanbieders van thuiszorg als zorgkantoren, die in opdracht van verzekeraars zorg inkopen. De kleine bedrijfjes vinden dat ze nauwelijks aan de bak komen doordat grote instellingen de hele markt in handen hebben, terwijl de verzekeraars de indruk hebben dat ze te veel betalen. De NZa heeft geen idee van de omvang van het probleem. Naar thuiszorg, verpleeg- en verzorgingshuizen gaat jaarlijks 3,8 miljard euro. Ruim de helft is voor de thuiszorg.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.