Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Zorgen over stijging buitenlandse verpleegkundigen

Het aantal buitenlandse verpleegkundigen in België is met 81 procent gestegen tussen 2007 en eind 2010. Kamerlid Peter Logghe maakt zich zorgen.
Zorgen over stijging buitenlandse verpleegkundigen
Foto: Arno Massee

Het grote aantal buitenlandse artsen en verpleegkundigen is een slechte zaak, vindt Kamerlid Peter Logghe (Vlaams Belang). Hij waarschuwt voor een kwalijke evolutie: het zou de kwaliteit van de Vlaamse gezondheidszorg onder druk zetten, maar ook de gezondheidszorg in landen met een laag inkomen.

Cijfers

Tussen 2007 en eind 2010 steeg het aantal buitenlandse artsen met 50 procent (van 2.401 naar 3.652), en het aantal buitenlandse verpleegkundigen met niet minder dan 81 procent (van 1.633 naar 2.959). Het aandeel van de artsen met een vreemde nationaliteit steeg van 4,7 naar bijna 8 procent.  Vooral de stijging van het aantal Roemeense en Griekse artsen valt sterk op: een vervijfvoudiging op vijf jaar. Verpleegkundigen komen vaak uit Roemenïe en Polen, maar ook regelmatig uit Congo en Libanon.

Nederland en buitenlandse verpleegkundigen

Ook Nederland moet momenteel en de komende jaren rekenen op een zogenaamde ‘Spaanse golf’ aan verpleegkundigen, vanwege de hoge werkeloosheid in Zuid-Europa. Zo stelde Vivium Zorggroep vorig jaar vier Spaanse verpleegkundigen aan, die de al maandenlang openstaande vacatures vervullen bij de zorgorganisatie. Deze verpleegkundigen krijgen in eerste instantie een contract aangeboden als Verzorgende IG voor zes maanden. Bij gebleken geschiktheid en als is gebleken dat de verpleegkundigen de taal voldoende beheersen, wordt hen een contract aangeboden als verpleegkundige voor de periode van één jaar. Na afloop van die periode volgt nog een verlenging van 1,5 jaar met daarna de mogelijkheid voor een vast contract.

Het BIG-register laat weten in de afgelopen nauwelijks een toename te constateren in de cijfers van geregistreerde buitenlandse verpleegkundigen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.