Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Zorgen via de smartphone

Een Ipad voor pijnmonitoring, meer bewegen via de smartphone… Allemaal voorbeelden van technologie die de patiënt helpt om de eigen regie te nemen. Maar gebeurt dat in de praktijk ook? Renée Verweij, van het lectoraat Technologie in de Zorg, presenteerde de mogelijkheden en onmogelijkheden van zorgtechnologie voor chronisch zieken en ouderen tijdens het TvZ congres.
Zorgen via de smartphone
Foto: ANP

Wat was het onderwerp van uw workshop tijdens het TvZ congres Innoveren is te leren?

Tijdens de workshop onderzochten we de rol die technologie kan hebben in het ondersteunen van zelfmanagement bij chronisch zieken/ouderen.

Wat is hier vernieuwend aan voor de verpleging?

Gegeven de huidige ontwikkelingen in de zorg, zal er een grotere nadruk zijn op de eigen regie van de patiënt/cliënt. Daarnaast zien we een enorme vlucht in het gebruik van technologie, ook bij ouderen. Dat schept kansen voor een andere manier van zorgverlening, bijvoorbeeld zorg op afstand. Wij richtten ons in de workshop specifiek op zelfmanagementondersteuning omdat dit een centraal thema is voor verpleegkundigen en verzorgenden. Dit staat ook in de nieuwe beroepsprofielen.

Wat hebben de deelnemers geleerd?

We hebben de laatste ontwikkelingen op het terrein van zorgtechnologie voor chronisch zieken/ouderen gepresenteerd en drie  voorbeelden besproken, te weten: gebruik Ipad bij pijnmonitoring van oncologie patiënten, monitoring kwetsbare ouderen in de thuissituatie en meer bewegen voor COPD- en diabetespatiënten via  een Smartphone in combinatie met begeleiding van de praktijkondersteuner. Hierbij hebben we gekeken naar de factoren die op dergelijke innovaties van invloed zijn en op de kansen die ze bieden voor verpleegkundigen. We lieten ook zien hoe dit soort innovaties op een (wetenschappelijk) verantwoorde wijze ontwikkeld en getest worden. En we bespraken vragen als “Hoe is de acceptatie bij de patiënt/cliënt én de verpleegkundige ”,“Wat te doen met die continue monitoringsgegevens”, “Wat als de techniek hapert” etc.

Wat hoopt u dat ze hebben meegenomen naar de werkvloer?

Dat ze geïnspireerd zijn geraakt door de voorbeelden. Dat ze een positief kritisch op zoek gaan naar innovaties met technologie voor hun eigen doelgroep. En dat ze wegen vinden om zelf een rol te spelen in de ontwikkeling en implementatie van deze vernieuwingen.

Renee Verweij – van oorsprong verpleegkundige – is verbonden aan het lectoraat Technologie in de Zorg van Zuyd Hogeschool in Heerlen. Ze werkt op dit moment aan een promotieonderzoek aan de Universiteit Maastricht genaamd It’s LiFe! Hierbij onderzoekt ze het gebruik van een nieuwe tool om patiënten te stimuleren meer te bewegen (een app en een bewegingsmeter). Naast haar werk is ze secretaris van V&VN VZI (Verpleegkundigen en zorginformatica).

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.