Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Zorgidee WhatsUpp wint vakprijs

Een app waarmee een thuishulp of mantelzorger rechtstreeks de wijkverpleegkundige kan inseinen bij problemen, is 11 november onderscheiden met de ONVZ Vakprijs.
Zorgidee WhatsUpp wint vakprijs
Foto: Stock

De ONVZ Vakprijs is onderdeel van Het Beste Zorgidee.

Bedenker van Whatsupp is Helena Schuengel, die als projectleider werkt bij Nieuwzorg, de stichting van neuropsycholoog Erik Scherder die zich richt op slimmer werken in de zorg. Zij wil met WhatsUpp het gat dichten dat is geslagen doordat de hulp bij huishouden sinds dit jaar onder de gemeente valt, terwijl de verpleegkundige zorg nog landelijk is geregeld. De app is een beveiligde variant van whatsapp op de mobiele telefoon waarmee een hulp in de huishouding of een familielid een probleem snel kan doorgeven aan de wijkverpleegkundige. Die krijgt een push-bericht op de telefoon als er misschien bij een oudere in de wijk moet worden ingegrepen. De applicatie werd ontwikkeld samen met de Vrij Universiteit Amsterdam en thuiszorgorganisatie Incluzio. Zorginstelling Cordaan doet volgend jaar in Amsterdam een pilot met het systeem.

Thuiskomertje

Het Thuiskomertje van Nel Wagner is verkozen tot Het Beste Zorgidee van 2015. De 68-jarige mantelzorger uit Oegstgeest bezoekt dagelijks haar zus in een verpleeghuis en ziet dat patiënten met dementie grote moeite hebben hun kamer terug te vinden. Het Thuiskomertje is een polsbandje dat een bekend muziekje afspeelt wanneer een patiënt zijn voordeur nadert. De jury selecteerde de winnares uit bijna zeshonderd inzendingen. Zij krijgt een geldbedrag van tienduizend euro om haar idee ten uitvoer te brengen.

Kleurzeep

Sébert Jacobs idee van een kleurzeep die duidelijk moet maken of een zorgverlener de handen heeft gewassen, drong door de finale, maar werd niet uitverkozen tot winnaar. Op Nursings Facebookpagina zijn de meningen van verpleegkundigen over de kleurzeep verdeeld. De reacties lopen uiteen van ’topidee!’ tot ’tikkeltje Stasi paranoia achtig brrr’.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.