Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Zorginstellingen gaan online dialoog te weinig aan

In de VVT-sector worden de mogelijkheden die social media bieden nog te weinig aangegrepen. Ze kunnen hier op online klachten ingaan.
Zorginstellingen gaan online dialoog te weinig aan
Foto: Arno Massee

 

Dat blijkt uit de derde editie van de Social Media Monitor Zorg (SMMZ). De zorg is volgens SMMZ een goed onderwerp dat zich leent tot uitingen op bijvoorbeeld Facebook en Twitter. Van klachten tot complimenten, zorginstellingen worden vaak uitgebreid besproken op Twitter en Facebook. Het is belangrijk dat zorginstellingen zich mengen in dit debat, om zo hun reputatie in de gaten te houden en contact te onderhouden met de doelgroep.

Sector laat kansen liggen

Steeds meer ouderen maken gebruik van internet, maar ook familieleden en andere naasten hebben iets te zeggen over de zorginstelling of zoeken contact via social media. SMMZ onderzocht 127 instellingen op het gebruik van social media. Hieruit blijkt dat de sector op dit gebied nog veel kansen laat liggen. Bijna 40 procent van de VVT-instellingen heeft geen Facebookpagina en bijna de helft van de instellingen is niet aanwezig op Twitter. YouTube (37,7% aanwezig) en Google+ (10,2% aanwezig) zijn nog minder populair. Een aantal instellingen dat wel aanwezig is op de verschillende kanalen zorgt voor veel interactie met de doelgroep, maar toch is hier nog meer te winnen. Zo zijn er veel instellingen die op Facebook weinig relevante content plaatsen en op Twitter niet of nauwelijks reageren op mentions en retweets.

Puntensysteem

De 127 instellingen zijn met behulp van een geavanceerd puntensysteem gerangschikt, zodat duidelijk is geworden welke instellingen het beste presteren op social media op het gebied van professionaliteit, (inter)activiteit en cliëntgerichtheid. Op nummer één staat ouderenzorgorganisatie Laurens, die bijna het maximale aantal punten behaalde. Laurens is goed vertegenwoordigd op alle kanalen en besteedt veel aandacht aan webcare. Na Laurens scoorden Vierstroom en Amsta Zorg het best.

Onderzoek

De SMMZ is een onafhankelijk onderzoek naar de inzet van social media door de zorg- en welzijnssector. Eerder onderzocht ze hoe de gehele zorg- en welzijnssector gebruikmaakt van de ‘Big 5’: Facebook, Hyves, Twitter, LinkedIn en  YouTube. De laatste editie van de Social Media Monitor Zorg over de VVT-sector is hier te downloaden.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.