Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Zorginstellingen Randstad presteren het slechtst’

De kwaliteit van ouderenzorg in de Randstad blijft achter bij rest van het land, verder presteren instellingen die tot een grote fusiegroep behoren niet beterof slechter dan kleinere en zelfstandige organisaties.

Dit blijkt uit onderzoek van Elsevier en bureau SiRM. In Voor het onderzoek zijn 2.240 Nederlandse verpleeghuizen, verzorgingshuizen en thuiszorgorganisaties onderzocht. De instellingen zijn vergeleken op vier hoofdpunten: de kwaliteit van leven voor de bewoners en voor mensen met thuiszorg, de kwaliteit van de zorgorganisatie, van de zorgverleners, en de kwaliteit en veiligheid van de zorg zelf. Het gaat om de prestaties van de instellingen ten opzichte van het Nederlandse gemiddelde.

 

Onderzoek

Het onderzoek is gebaseerd op een selectie van gegevens die de instellingen zelf aanleveren aan het programma Zichtbare Zorg van de overheid, en op wetenschappelijk verantwoorde enquêtes naar ervaringen van de cliënten of hun naasten.

 

Laagste waardering

Achttien verpleeg- en verzorgingshuizen en twee thuiszorgorganisaties krijgen in het onderzoek de hoogste score voor de kwaliteit van de zorg. Zes verpleeghuizen en verzorgingshuizen, en drie thuiszorgorganisaties ontvangen de laagste waardering (zie de lijst Winnaars en verliezers 2011). Uit het onderzoek blijkt ook dat instellingen die tot een grote fusiegroep behoren niet beter of slechter presteren dan kleinere en zelfstandige organisaties. Dat gaat in tegen de populaire aanname dat grootschaligheid leidt tot verlies van kwaliteit. Verder blijkt dat inwoners van Oost-Groningen en Zuidwest-Overijssel het beste af zijn.

 

Klik hier voor een overzicht van de winnaars en verliezers uit het onderzoek naar De beste verpleeghuizen.

 

Bron: Elsevier

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.