Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties6

‘Zorgleefplan moet eenvoudiger’

Het zorgleefplan is te complex geworden. De vele administratie gaat ten koste van de cliënt.
'Qua omvang en complexiteit is het zorgleefplan uit de hand gelopen.'
'Qua omvang en complexiteit is het zorgleefplan uit de hand gelopen.' - Foto: Free Images

Dit blijkt uit onderzoek van Verpleegkundigen en Verzorgenden Nederland (V&VN). De beroepsorganisatie bekeek hoe verzorgenden werken met het zorgleefplan. Lukt het hen cliënten de regie te geven? Anne Marie Vaalburg, adviseur Innovatie van V&VN: ‘Qua omvang en complexiteit is het zorgleefplan uit de hand gelopen. Er is een herbezinning nodig op het doel van het zorgleefplan. Het zou niet in eerste instantie als verantwoordingsinstrument naar zorgverzekeraars of inspectie moeten dienen. De vele administratie gaat ten koste van de cliënt.’

Test je kennis over het zorgleefplan met onze online kennisquiz. Naar de vragen >>

V&VN adviseert om het zorgleefplan terug te brengen naar de basis: het samen met de cliënt in kaart brengen van de behoeftes van de cliënt om van daaruit op methodische wijze cliëntgerichte zorg te leveren. Het werken met elektronische dossiers kan daarbij helpen.

Uit de digitale enquête blijkt dat het overgrote deel van de cliënten en vertegenwoordigers wordt betrokken bij het opstellen van het zorgleefplan. Bij bijna de helft (49%) van de respondenten is het plan een levend document: het wordt er regelmatig bij gepakt om het met de cliënt te bespreken of wordt bijgesteld naar aanleiding van eigen bevindingen. In veel gevallen (57%) is het voor cliënten wel lastig om het zorgleefplan in te zien, slechts een derde van de respondenten geeft aan dat het zorgleefplan bij de cliënt op de kamer ligt of dat cliënten een inlogcode hebben. Bijna twee derde van de respondenten werkt geheel of gedeeltelijk met standaard doelen. Dit kan maatwerk in de weg staan. Cliënt en verzorgende moeten dan samen kijken welk geformuleerd standaarddoel het beste aansluit. Maatwerk kan wel vorm krijgen in de uit te voeren acties.

Hoe kijk jij tegen het zorgleefplan aan? Is het te veel uit de hand gelopen? Reageer hier >>

Standaarddoelen worden over het algemeen ingezet in organisaties omdat het zelf formuleren van doelen en acties lastig wordt gevonden door verpleegkundigen en verzorgenden. Een rapportagemethodiek waarin gebruik wordt gemaakt van toegankelijk taalgebruik komt het cliëntgericht werken ten goede. Ruim de helft van de multidisciplinaire teams heeft de koudwatervrees om de cliënt bij het gesprek te betrekken overwonnen. Men slaagt er ook in een sfeer te scheppen waarin de cliënt zich uitgenodigd voelt, want het overgrote deel van de cliënten (95%) heeft daar ook inbreng.

Dementie en het zorgleefplan

Verzorgenden en verpleegkundigen geven verschillende voorbeelden van invloed van cliënten. Veel gaan over de dagelijkse gang van zaken rond wassen en aankleden en de maaltijden. Zij noemen ook dilemma’s. Dementie staat invloed in de weg en zij vragen zich ook af of de cliënt altijd weet wat het beste voor hem is. Eén van de respondenten schrijft: ‘Cliënten hebben in principe zeggenschap over tijd van opstaan en slapen gaan: maar dementerenden hebben de neiging om dag en nacht om te draaien, dus bieden wij ook structuur om dat te voorkomen. Overleg met familie lost het gebrek aan inbreng van de cliënt niet altijd op: cliënt wil niet dagelijks gewassen. Familie vindt dat we moeten dwingen.’ Een andere belemmering voor het geven van invloed is werkdruk of personeelstekort.

6 REACTIES

  1. Het is hier totaal doorgeslagen in Nederland, alles digitaal registreren, denkt de inspectie nu echt dat wat geregistreerd is in het zorgleefplan daadwerkelijk dagelijks wordt uitgevoerd. Bewoners worden aan de lat gelegd ook door de disciplines.
    Het zijn allemaal dagjes mensen, die je elke dag moet laten leven of het de laatste is.

  2. Lees alle reacties
  3. Ja het is teveel uit de hand gelopen en lijkt meer een doel te zijn dan een middel voor goede zorg. Het is nu teveel een meetinstrument voor derden waardoor de werkdruk nog meer oploopt. De tijd voor zorg zou moeten gaan naar de patiënt/cliënt i.p.v. naar het administratieve werk. Een goed dossier betekend niet perse goede zorg.

  4. Het zorgdossier is voor de zorgverzekeraars en inspectie belangrijker dan de daadwerkelijke zorg die je levert aan de cliënt, daardoor gaat er meer tijd in het zorgdossier zitten als in de zorg voor de cliënt. Wat een trieste ontwikkeling!

  5. Zorgleefplan is vervangenvoor zorg-ondersteuningsplan met pes smart en soap.Het is goed hulpmiddel maar administratie neemt te veel tijd in beslag .Dit vereist zorgverzekering en inspectie.Clientenzorg moet meer aandacht hebben dan administratie.

  6. Ik ben in 1986 de opleiding tot ziekenverzorgende gaan doen. Daar maakte ik kennis met het zorgplan. Wat een fijn werkbaar hulpmiddel om goede individuele zorg te kunnen leveren. Bij mijn eindgesprek kaarte ik aan dat we ervoor moeten waken dat het zorgplan een hulpmiddel blijft en geen doel op zich. Helaas is dat toch waarheid geworden na bijna 30 jaar…… Zo triest dat de inspectie kijkt of Je de papieren zorg wel goed voor klaar hebt maar de mens achteruit zorgplan lijkt te vergeten. ……

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.