Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Zorgmedewerkers ervaren hoogste werkdruk

Werknemers in de zorg ervaren een veel hogere werkdruk dan werknemers in andere sectoren. Dat blijkt uit de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden van het CBS en TNO.
belAM_20160830_2496.jpg
Niet zelf de volgorde van je werkzaamheden kunnen bepalen

Meer dan de helft van de werknemers in de zorg geeft aan dat ze heel veel werk moeten doen. Daarnaast zegt 43 procent dat ze extra snel moeten werken en 37 procent dat ze extra hard moeten werken. Die percentages zijn een stuk hoger dan die onder de rest van de beroepsbevolking.

Weinig autonomie

Ook hebben de werknemers in de zorg het gevoel dat ze minder te zeggen hebben over hoe ze hun werk doen dan andere werknemers. Slechts 46 procent geeft aan het eigen werktempo te kunnen bepalen, in de algemene beroepsbevolking is dit percentage 57 procent. Ook zeggen zorgmedewerkers minder vaak de volgorde van hun werkzaamheden te kunnen bepalen en eigen beslissingen te kunnen nemen.

Emotioneel zwaar werk

Het werk in de zorg wordt daarnaast ervaren als emotioneel zwaar werk. Van de zorgmedewerkers zegt 28 procent dat hun werk emotioneel veeleisend is en 17 procent dat ze te maken hebben met emotioneel moeilijke werksituaties. Onder de algemene beroepsbevolking zijn die percentages maar half zo hoog, respectievelijk 12 en 7 procent.

Bekijk hier de onderzoeksresultaten van het CBS.  

Kom op 6 december op de Nursing Experience naar de workshop Tijd voor zorg, zorg voor tijd! Gabriëlle Verbeek vertelt hoe jij jouw ’tijdvaardigheden’ kunt versterken en je werkdruk kunt verminderen. 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.