Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Zorgstandaard ontwikkeld voor goede dementiezorg

Alzheimer Nederland, Vilans en 28 brancheorganisaties en beroepsverenigingen hebben vorige week de Zorgstandaard Dementie gepresenteerd. De zorgstandaard vormt de norm voor professionals en patiënten waaraan goede dementiezorg moet voldoen.
Zorgstandaard ontwikkeld voor goede dementiezorg

‘Er bestaan al veel verschillende richtlijnen en werkwijzen voor de omgang met patiënten met dementie, maar een algemene norm ontbreekt’, vertelt Margje Mahler senior programmamedewerker kwaliteit en innovatie ouderenzorg bij Vilans. ‘In de Zorgstandaard Dementie is voor het eerst beschreven hoe dementiezorg wordt georganiseerd in thuiszorg, verpleeghuis en ziekenhuis, beschreven vanuit het cliëntperspectief, met daarin aandacht voor zorg voor de individuele patiënt. De zorgstandaard geeft richting aan regio’s en biedt ondersteuning aan regionale integrale ketenzorg in aansluiting op de wensen en behoeften van mensen met dementie en hun mantelzorgers.’

Rol van verpleegkundige
‘Verpleegkundigen vormen een belangrijke spil in de dementiezorg en staan dichtbij mensen met dementie en hun naasten, zegt Mahler. ‘Of ze nu in de wijk of in het ziekenhuis werken, verpleegkundigen signaleren, informeren, begeleiden en hebben een rol in de coördinatie en het casemanagement. Daarbij kunnen ze de zorgstandaard dementie gebruiken als leidraad of handleiding.’ Mahler benadrukt dat in de zorgstandaard niet staat uitgelegd wat de taken zijn per zorgprofessional. Wel hoopt ze dat er uiteindelijk een richtlijn voor dementiezorg voor verpleegkundigen zal komen. ‘Voor (huis)artsen bestaan verscheidene richtlijnen over dementiezorg, voor verpleegkundigen is het bieden van goede dementiezorg een enorme uitdaging.  Het zou goed zijn als we ook verpleegkundigen meer houvast kunnen geven.’

Staatssecretaris is trots
Staatssecretaris Marlies Veldhuijzen van Zanten is enthousiast over de zorgstandaard. In een filmpje zegt ze: ‘Als staatssecretaris en als mens die haar levenlang gewerkt heeft met mensen met dementie en hun familie ben ik blij met deze zorgstandaard. In dementiezorg zoeken we hoe we met domotica en ICT de zorg lichter kunnen maken. Tegelijk weet ik dat zorg mensenwerk blijft. Zeker voor mensen met dementie zijn er een aantal hele verdrietige aspecten die alleen mensen wat kunnen verlichten.’ Bekijk het hele filmpje van de staatssecretaris hier.

Bekijk de Zorgstandaard Dementie.

Door: redactie Nursing, Marloes Oelen

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.