Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Zorgverlener raadt eigen zorginstelling af

Ruim een derde van de zorgmedewerkers zou zijn familie niet in de eigen instelling laten wonen en/of behandelen. Dit is een van de resultaten uit de Zorgbarometer Kwaliteit, het kwartaalonderzoek van vakbond Abvakabo FNV.
Zorgverlener raadt eigen zorginstelling af

Van de ruim 1100 verzorgenden, verpleegkundigen en andere zorgmedewerkers, zou 32 procent zijn familie niet in de eigen instelling laten wonen of behandelen. In de oudereninstellingen ligt dit aantal met 36 procent nog hoger. Vakbond AbvakaboFNV maakte deze cijfers gisteren bekend tijdens een persconferentie. Daar werd een zwartboek aan de Vaste Kamercommissie van VWS en aan werkgeversorganisatie Actiz werd overhandigd.

Verdere resultaten van de Zorgbarometer Kwaliteit:
50 procent geeft aan dat er op zijn afdeling niet voldoende medewerkers aanwezig zijn;
39 procent geeft aan dat medewerkers die daar niet voor zijn opgeleid medicijnen uitdelen;
79 procent zegt dat de zorg niet altijd voldoet aan de hygiëne-eisen;
61 procent zegt dat mantelzorgers (soms, vaak of altijd) noodgedwongen zorg over moeten nemen;
32 procent is niet tevreden over de kwaliteit van de zorg die hij kan leveren.

Meldpunt Onverantwoorde Zorg
Naast het onderzoek opende Abvakabo FNV vorig jaar zomer een meldpunt Onverantwoorde Zorg, waar werknemers misstanden konden melden. De bond kreeg ruim 500 meldingen van onverantwoorde zorg binnen. Van onverantwoord lage bezetting en het inzetten van ongekwalificeerd personeel, tot toiletrondes en douchebeurten die overgeslagen worden. Deze meldingen zijn, samen met de aanbevelingen van de bond aan het kabinet en werkgevers, in het Zwartboek Onverantwoorde Zorg opgenomen. Fred Seifert, bestuurder Abvakabo FNV in een persbericht: ‘Het is schokkend hoe het in veel gevallen is gesteld met zelfs de meest basale zorg. Dat moet en kan echt anders. Het leidt nu vaak tot demotivatie en uitstroom van de zorgmedewerkers die juist zo belangrijk zijn voor de toekomst van de zorg. Het is nu aan de politiek en werkgevers om in te grijpen.’

Minimale bezetting
Abvakabo FNV roept het kabinet op om afspraken te maken over minimale bezetting, het opleiden en begeleiden van personeel en het vertalen van de uren uit de Zorgzwaartepakketten naar formatie-uren. Bovendien vindt de bond dat er een laagdrempelige meldprocedure moet komen zodat verpleegkundigen, verzorgenden en andere zorgverleners veilig aan de bel kunnen trekken als zij misstanden signaleren.

Bekijk hier het Zwartboek Onverantwoorde Zorg (PDF)

AbvakaboFNV
Door: redactie Nursing

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.