Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Zorgverleners mondzorg

Behalve de verzorgende zijn ook andere zorgverleners betrokken bij de mondzorg van bewoners van het verpleeghuis.

 

Coördinerende zorgverlener mondzorg
De coördinerende zorgverlener mondzorg is het eerste aanspreekpunt voor verzorgenden. Hij beoordeelt of de in het mondzorgplan beschreven mondzorg volstaat of dat er hulp nodig is van een professionele mondzorgverlener. De coördinerende zorgverlener mondzorg kan zelfstandig de mondhygiënist of tandarts consulteren. Daarbij geeft hij adviezen en instructies over de mondverzorging en zorgt hij voor scholing als klinische lessen en vaardigheidstrainingen. Specialist ouderengeneeskunde De specialist ouderengeneeskunde maakt een medisch zorgplan voor de cliënt, waarvan mondgezondheid een onderdeel is. De specialist ouderengeneeskunde schakelt indien nodig de tandarts in.

Mondhygiënist
De mondhygiënist onderzoekt de mond van de cliënt. Hij voert de professionele mondzorg uit die in het mondzorgplan staat. De mondhygiënist geeft de coördinerende zorgverlener mondzorg adviezen over mondverzorging.

Tandarts
Binnen zes weken na opname van een cliënt stelt de tandarts een individueel mondzorgplan op. Daarin staat duidelijk welke zorgverlener welke onderdelen van de mondverzorging moet uitvoeren. De tandarts voert bovendien periodieke controles uit. Niet alle verpleeghuizen en instellingen hebben ruimte, geld en de mogelijkheden om een tandartspraktijk in huis te nemen. Een cliënt naar een tandarts brengen elders in de woonplaats is erg belastend voor de cliënt en de begeleiding. Bovendien kost het vervoer veel geld. Een mobiele tandartspraktijk biedt mogelijkheden. Zie ook http://verenso.artsennet.nl, waar o.a. de downloads Mondzorg en de rol van verzorgenden en verpleegkundigen en Richtlijn mondzorg voor zorgafhankelijke

cliënten in verpleeghuizen op staan, en www.zorgvoorbeter.nl/mondzorg.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.