Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Zorgverleners onbewust van risico’s technologie

Zorginstellingen en zorgverleners zijn zich veel te weinig bewust van de risico’s die medische technologie (apparatuur en hulpmiddelen) met zich meebrengt. Dit concludeert de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) in haar rapport Staat van de Gezondheidszorg ‘Risico’s van medische technologie onderschat’ dat vandaag is gepubliceerd.

Jaarlijks zijn er door toepassingsfouten tientallen sterfgevallen te betreuren. De patiëntveiligheid is onvoldoende gewaarborgd. Gebruikers mogen geavanceerde hulpmiddelen toepassen zonder dat ze hiervoor goed zijn opgeleid of een bekwaamheidstoets hoeven af te leggen. Ook gebrekkig onderhoud leidt tot incidenten met ernstige afloop.

Infuuspompen en domotica
De medische technologie waar over wordt gesproken in het rapport is divers: van infuuspompen en tilliften tot domotica. Maar ook relatief nieuwe technieken zoals endoscopie en laparoscopie (kijkoperaties). Bij infusieapparatuur bijvoorbeeld wordt vaak gedacht dat elke verpleegkundige er veilig mee kan werken. Uit onderzoek van de IGZ en meldingen die zijn binnengekomen blijkt dat niet het geval. Een kleine reken- of instellingsfout kan leiden tot een onder- of overdosering waardoor ernstige schade voor de patiënten kan ontstaan.

Minder ervaren verpleegkundigen
Door schaalverkleining in de zorg en de verplaatsing van zorg naar de thuissituatie onstaan nieuw risico’s. Verpleegkundigen doen minder ervaring op en kunnen minder snel terugvallen op ervaren collega’s. Uit de thuiszorg krijgt de IGZ geen incidentmeldingen en dat is zorgelijk. ‘Simpele’ technologieën als tilliften en Zweedse banden kunnen bij onbekwaam gebruik of slecht onderhoud grote risico’s opleveren. Jaarlijks overlijden er nog steeds mensen door toepassingsfouten. Onlangs maakte de IGZ bekend dat er sinds 2005 14 mensen overleden door verkeerd gebruik van de Zweedse band.

Advies IGZ
De IGZ adviseert de minister van Volksgezondheid nieuwe opleidingseisen te stellen aan het gebruik van nieuwe technologie. Een wettelijk vereiste BIG-registratie alleen acht de IGZ niet meer voldoende om nieuwe risicovolle technische apparaten en hulpmiddelen te mogen gebruiken.

IGZ

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.