Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Zorgverleners weten niet wat afasie is’

De kennis van zorgverleners over afasie en de manier waarop zij met afasiepatiënten omgaan kan stukken beter. Sommige patiënten hebben zelfs het idee dat niet alle zorgverleners weten wat afasie is.
'Zorgverleners weten niet wat afasie is'

Dat blijkt uit ervaringsverhalen uit het het rapport ‘Afasiezorg in beeld’ van het NIVEL, dat de ontwikkeling van de CQI Afasie beschrijft,een vragenlijst om de ervaringen met de zorg bij mensen met afasie te meten (bekijk het onderzoeksrapport onderaan deze pagina). De vragenlijst is door interviewers van het meetbureau Facit afgenomen bij 340 cliënten van 31 verschillende zorgaanbieders. De vragenlijst van het NIVEL richt zich op het multidisciplinaire team van zorgverleners rond mensen met afasie binnen instellingen en vrijgevestigde gespecialiseerde praktijken.

Alles over afasie

Wat is afasie precies, welke vormen zijn er en bij wie komt het voor? Je leest het in dit artikel>>>

Kennis over afasie

Een onderwerp dat veelvuldig aan de orde kwam in de ervaringen van patiënten is de kennis van zorgverleners over afasie en de manier waarop zij met afasiepatiënten omgaan. Sommige patiënten hebben het idee dat niet alle zorgverleners weten wat afasie is. Anderen zijn van mening dat ze deze kennis wel hebben, maar niet weten hoe ze met de aandoening om moeten gaan; iedere afasie is anders en dit maakt het moeilijk om een inschatting te maken van de communicatieve vaardigheden van een patiënt. Dit geldt met name voor zorgaanbieders die niet gespecialiseerd zijn in afasie (in ziekenhuis, verzorgingshuis etc.). Ook bij gespecialiseerde zorgaanbieders zijn er verschillen tussen zorgverleners. Het heeft dus ook met de attitude en vaardigheden van zorgverleners te maken.

Afasie in het ziekenhuis

Mensen met afasie kunnen zich over het algemeen weinig herinneren van de zorg in het ziekenhuis. Niet vreemd, omdat patiënten in de acute fase het minst in staat zijn hun belangen en ideeën kenbaar te maken. ‘Het is in deze fase dan ook extra belangrijk dat er iemand aanwezig is die dat voor hen kan doen, dus is de aanwezigheid van een naaste/partner essentieel,’ aldus de onderzoekers. Verder zijn in deze fase van groot belang: het stellen van een snelle en juiste diagnose en het tijdig starten met een adequate behandeling. Meer tips voor de zorg voor mensen met afasie vind je later deze week op Nursing.nl.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.