Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Zorgverzekeraars gaan coulant om met 1 mei’

Zorgverzekeraars ‘gaan coulant om’ met de herindicatiedatum van 1 mei omdat zij begrijpen dat wijkverpleegkundigen veel op zich afkrijgen in het overgangsjaar. Wel kan een zorgverzekeraar alleen maar helpen als knelpunten worden gemeld.
'Zorgverzekeraars gaan coulant om met 1 mei'

Dat schrijft Zorgverzekeraars Nederland (ZN) in een brief aan de Tweede Kamer.

‘Uit een recente rondgang van ZN langs haar leden, blijken slecht een paar zorgaanbieders zich bij de zorgverzekeraar te hebben gemeld omdat zij de indicaties niet vóór 1 mei 2015 kunnen afronden’, schrijft algemeen directeur Pieter Hasekamp in de brief. ‘ZN onderstreept dat zorgverzekeraars coulant omgaan met de datum van 1 mei omdat zij ook begrijpen dat de wijkverpleegkundigen veel op zich af krijgen in dit overgangsjaar. Het is echter wel de verantwoordelijkheid van de zorgaanbieder om de medewerkers op een goede manier in staat te stellen om de indicaties af te ronden. Een zorgverzekeraar kan alleen helpen op het moment dat de zorgaanbieder eventuele knelpunten meldt. En dat is maatwerk omdat de knelpunten (als die er al zijn) per zorgaanbieder kunnen verschillen.’

Reactie beroepsvereniging

Volgens de inkoopgids wijkverpleging moeten zorgaanbieders op 1 mei 2015 hun bestaande cliënten hebben geïndiceerd. Uit een enquête van beroepsvereniging V&VN onder 749 wijkverpleegkundigen blijkt dat ruim 40 procent van de wijkverpleegkundigen meer dan 75 procent van de herindicaties heeft afgerond (zie figuur onder dit bericht). ‘Ondanks dat wijkverpleegkundigen op de goede weg zijn en zorgverzekeraars duidelijk hebben aangegeven dat er een coulanceregeling is, maken wij ons zorgen. Uit de praktijk horen we heel wisselende verhalen, er zijn inderdaad zorgverzekeraars die in overleg een oplossing vinden voor wijkverpleegkundigen die de datum niet halen. Maar er zijn ook zorgverzekeraars die hier niet zo soepel mee omgaan. En het levert voor wijkverpleegkundigen een enorme druk om die herindicatie af te krijgen’, zegt woordvoerder Francis Bolle van V&VN.

Leuk congres voor wijkverpleegkundigen

Met workshops over indiceren en gesprekstechnieken en leer van fouten en successen van collega´s. 30 juni 2015 in Bunnik. Meer informatie >>>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.