Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Zorgverzekeraars: ‘Palliatief terminale zorg moet eenvoudiger’

Zorgverzekeraars en zorgkantoren gaan ervoor zorgen dat terminale patiënten altijd palliatief terminale zorg kunnen krijgen, ook als de huidige wet- en regelgeving hierbij een obstakel vormt.
001_8_rb-image-2732646.jpeg

Volgens Zorgverzekeraars Nederland (ZN) is het wel nodig dat de regelgeving rond de financiering van deze zorg eenvoudiger wordt. In een brief aan de Vaste Commissie VWS van de Tweede Kamer geeft ZN drie oplossingsrichtingen om de regelgeving te vereenvoudigen. 

1. Ten eerste moet toegang tot palliatief terminale zorg altijd mogelijk zijn met een Wlz-indicatie, ook thuis of in een hospice. Als toch blijkt dat een relatief lichte Wlz-indicatie niet toereikend is, dan moet het zorgkantoor snel en zonder tussenkomst van het CIZ via een toeslag extra financiële ruimte kunnen geven.

2. Ten tweede kaart ZN aan dat palliatief terminale zorg op dit moment ook bekostigd kan worden via de subsidieregeling kortdurend eerstelijnsverblijf. Maar kortdurend eerstelijnsverblijf is herstelzorg, bijvoorbeeld na een operatie, met de bedoeling dat mensen daarna weer terug naar huis kunnen. ZN vraagt zich af of het verstandig is om palliatief terminale zorg via kortdurend eerstelijnsverblijf te blijven aanbieden en vindt dat het ministerie dit zou moeten heroverwegen.

3. De derde oplossingsrichting die ZN aanreikt, betreft het zichtbaar maken van hospicezorg binnen de wijkverpleging. De meeste hospices werken onder de verantwoordelijkheid van een zorgaanbieder van wijkverpleging. Deze aanbieder is de ‘hoofdaannemer’ en fungeert in veel gevallen als kassier voor het hospice. Zorgverzekeraars hebben hierdoor in de meeste gevallen geen directe contractafspraken met hospices. “Daar komt bij dat alle varianten van wijkverpleging, dus ook de palliatieve terminale zorg, binnen de bekostiging van de wijkverpleging volstrekt onzichtbaar zijn. Dit maakt het heel moeilijk om passende afspraken te maken voor de inzet van PTZ thuis of in een hospice.

Als gevolg van de hervormingen in de langdurige zorg is de bekostiging en regelgeving rond palliatief terminale zorg versnipperd geraakt. Zorgverzekeraars en zorgkantoren vinden dat er geen belemmeringen mogen zijn voor mensen om palliatief terminale zorg te krijgen die aansluit bij hun wensen en situatie. 

Lees ook: 
Van Rijn: ‘Iedere terminale patiënt moet thuis kunnen sterven’

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.