Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties12

‘Zuinig zijn op vijftigplussers in de zorg’

Zorginstellingen moeten zuinig zijn op hun oudere werknemers, zeggen V&VN en Vilans. Bijtijds ingrijpen, begeleiding om beter te tillen en bukken en hulpmiddelen in het werk zijn belangrijk om voortijdig afhaken van verpleegkundigen en verzorgenden te voorkomen.

Zorginstellingen zouden creatiever kunnen zijn in het vinden van oplossingen, vindt de beroepsvereniging. Oudere verpleegkundigen en verzorgenden vinden het werk in de zorg vaak te zwaar. Dit is een belangrijke reden om niet tot hun pensioen in de zorg te blijven werken. Onregelmatige diensten en zwaar werk leiden tot lichamelijke en psychische klachten bij deze groep. Dit blijkt uit eerder onderzoek onder 50+ verpleegkundigen en –verzorgenden, van V&VN en Vilans.

Mentorrol
V&VN roept werkgevers op een leeftijdsbewust personeelsbeleid te voeren, door het takenpakket van oudere verpleegkundigen en verzorgenden aan te passen en hen bijvoorbeeld een mentorrol te geven. Zo kunnen 50-plussers behouden blijven voor de zorgsector. Vooral met de groeiende vraag naar zorg in de komende jaren door de vergrijzing, zijn oudere verpleegkundigen en verzorgen hard nodig.

Trouw
Door: redactie Nursing

12 REACTIES

 1. Weet je waar ik nu zo naar uitkijk???? De dag waarop ik met de rollator (of misschien wel met een echte, heuse scootmobiel) van huisadres naar huisadres mag in de wijkverpleging. Lijkt me geweldig. Waarom nou zo negatief allemaal?
  Het verhaal is duidelijk. Ouderen blijven nodig zeker nu er een ernstige vergrijzing aan staat te komen. Maar alle toegezegde 50+ regelingen gaan overboord. Ik wens ons allemaal toe dat we nog lang in GOEDE GEZONDHEID EN GOEDE WERKOMSTANDIGHEDEN ons werk mogen blijven genieten.
  Groetjes en sterkte

 2. Lees alle reacties
 3. Ik ben 59jaren en werkt als wijkverpleegkundige,heb een full time contract. Ik word nu ook ingeplaand als achterwacht (voor de avonddienst). Als ik moet werken tot 23uur begin mijn ochtenddienst om 7uur. Niet te doen…Ik begrijp niet dat de vakbonden ons zo een slecht cao hebben geleverd. Wij werken ook veel met gebroken diensten wat betekent dat er erg weinig tijd over blijft voor jezelf…En wat denken jullie van de veiligheid in de avond uren ?? Artsen gaan ïn de avonden en s”nachts met zijn twee op pad en wij moeten overal naar toe alleen….

 4. ik ben 54 jaar werk als verzorgende en heb sinds 1 jaar diabeet 1 en nu ook 1 jaar pomp
  ik werk nog steeds met veel plezier ja het is zwaar maar wat je met liefde doet
  alleen de rompslomp van administratie valt me superzwaar er komt zoveel bij en je moet bijblijven
  rika

 5. Het werk in de gezondheidszorg moet ook van de 40 en 50 en mogelijk 60+ komen omdat de jeugd die je nu binnen ziet komen al meteen met demoedigheid binnen komt en alleen aan het geld denkt ,wat het die dag opleverd. Maar weinigen die er echt met liefde hun vak van maken.

 6. @Dick,
  geweldig dat zij nog zo fit is. Weemoedig stemmend haast.
  Toen ik 50 was reed ik nog de Fridaynightskate elke week met mijn zonen. Nu, 7 jaar, een hartinfarct, darmkanker met complicaties en een wervelbreuk later, ben ik blij dat ik weer volledig aan het werk KAN zijn.
  Denk maar niet dat ik me oud denk. Wel ben ik dankbaar dat mijn buurvrouw de basishygiëne van mijn huis wekelijks op peil brengt, want dat lukt mij gewoon niet meer.
  Vroeg of laat krijgen we allemaal met mankementen te maken, en allemaal – vertel mij geen sprookjes – krijgen we te maken met verlies van mogelijkheden.
  Daartegenover staat natuurlijk wel een schat aan ervaring. Door een béétje inzet van mijn werkgever kan ik heel behoorlijk mijn werk doen en soms nog een beetje meer.
  E.e.a. staat of valt met respect voor elkaar.

 7. Bij ons in het zorgcentrum(gecombineerd verzorg en verpleegtehuis) hebben sinds begin van dit jaar een leeftijdsfase bewust personeels beleid , dat op initiatief van de OR tot stand is gekomen, en waar wij ook het mentorschap in hebben meegenomen. Het beleid staat op papier en is geaccodeerd door het management.
  Dit jaar wordt het verder ingevoerd in de organisatie en men is er reeds enthousiast over.

 8. Het valt mij als vijftig plusser op, dat de kwaliteit in werken ook vaak bij deze leeftijdscategorie te vinden is.
  Doordat ik, tot mijn eigen genoegen overigens, ook aan hardlopen doe, is van afnemende snelheid of kracht beslist geen sprake. Integendeel, menig twintiger loopt al te zuchten, voordat de werkdag om is, terwijl ik nog energie voor 2 heb.
  Hoe dan ook, wederzijds respect kan ook hier geen kwaad.

 9. Raar dat de nieuwe CAO thuiszorg juist vindt dat de regeling voor 55+ wat betreft de onregelmatigheid er juist toe besloten heeft dat die werknemers weer alle diensten moeten gaan draaien. En dat komt de organisatie ook wel goed uit. De praktijk zal het wel leren, denk ik.

 10. Dit doet mij denken aan een verhaal van een p&o adviseur die sprak met een kwieke 50plusser. Of zij last had van tillen enzovoort. Geen greintje pijn. Hoe kwam dat? Zij zorgde zelf voor haar fitheid en deed drie keer per week aan sport. Zij denkt zich niet oud en begrijpt dat je er ook iets voor moet doen om fit te blijven….

 11. Onze instelling kent 50+ als werkpaard (afd) en zitpaard(abba,s).
  Jammer dat jongeren ook geen rekening houden met tempo dat duidelijk minder wordt als je ouder bent.
  Als je liefde voor de zorg hebt ga je rustig met je eigen tempo verder.De cliént, maar ook jij bent daarmee het best gediend.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.