Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Zuurstof bevochtigen niet nodig bij neusbril

Moet je zuurstof nou wel of niet bevochtigen bij toediening door een neusbril? Dit is een veelgestelde vraag, bleek uit onze oproep over zuurstoftoediening op Facebook. Daniel Schuermans, hoofdverpleegkundige longfunctie in het Universitair Ziekenhuis Brussel legt het uit.
Verpleegkundige geeft zuurstof via een neusbril
Bij dosering tot zes liter per minuut is in principe de neusbril de beste toedieningsvorm. (Foto: Arno Massee)

Bij vormen van zuurstoftoediening waarbij de zuurstof de normale weg door de neus aflegt, zoals de neusbril maar ook het zuurstofmasker, is bevochtigen van de lucht in principe niet nodig. Schuermans: ‘De neus is over het algemeen prima in staat om ingeademde lucht te bevochtigen met de condensatie die achterblijft bij de vorige uitademing, ook als er extra zuurstof wordt toegediend. Voorwaarde is wel dat de zuurstof op kamertemperatuur wordt aangeboden en dat de neus intact is.

Infectiegevaar

Omdat bevochtigen van zuurstof de toediening duurder maakt, kan leiden tot zuurstofverlies en een bron van infectie kan zijn, wordt bevochtigen bij een flow tot vijf liter per minuut afgeraden. De Werkgroep Infectie Preventie gaat nog verder en geeft aan dat het nut van bevochtiging tot acht liter per minuut twijfelachtig is. Met een neusbril kan tot zes liter zuurstof per minuut worden toegediend.

Droge neus

Bij patiënten met een neusbril die klagen over een droge neus of korsten in de neus is het zaak om eerst te druppelen met fysiologische zoutoplossing. Heeft de patiënt aanhoudend last van een droge of geïrriteerde neus, dan is bevochtiging van de zuurstof nodig. Dit is ook geïndiceerd als de patiënt last heeft van erg taai sputum.

Wel bevochtigen bij…

Bij zuurstoftoediening via een neusbril is bevochtiging dus meestal niet nodig. In andere gevallen kan het wel nodig zijn:

  • Als de zuurstoftoediening de normale bevochtigingsfunctie van de neus omzeilt, bijvoorbeeld bij een nasofaryngeale katheter;
  • Als er niet-invasieve geassisteerde beademing wordt toegepast;
  • Als er langer dan 24 uur meer dan vijf tot acht liter zuurstof per minuut wordt toegediend.

Soorten bevochtiging

Voor bevochtiging van zuurstof wordt gebruik gemaakt van gesteriliseerd water (Aquapak®). Niet alle vormen van bevochtiging zijn even effectief. ‘Bubbelbevochtigers, zo genoemd omdat de zuurstof het water aan het bubbelen brengt, hebben een verwaarloosbaar effect.’ weet Schuermans. ‘Vernevelaars en verdampers zijn wel effectief. Omdat bij verdampers de lucht verwarmd wordt, kan de waterconcentratie in de lucht hoger zijn en is de bevochtiging nog sterker dan bij de vernevelaar.’ Overigens kan het lange tijd inademen van overmatig bevochtigde of verwarmde lucht de ademhalingsorganen beschadigen.

2 REACTIES

  1. Let op dat voor kinderen jonger dan 1 jaar wel degelijk zuurstof bevochtigd en verwarmd moet worden. Daarnaast wordt bij kinderen maximaal 3 liter door de neus gegeven. Wanneer meer gegeven moet worden, wordt tegenwoordig vaak voor optiflow gekozen.

  2. Lees alle reacties
  3. Pas geleerd op de Zorgtotaal beurs van een zuurstof leverancier:
    Bij een zuurstof-concentrator hoeft de zuurstof niet bevochtigd te worden omdat deze gewonnen wordt uit de omgevingslucht en deze bevat tenminste al 60% vochtigheid, zeker niet bij toediening tot 5 (of 8) liter p/m.
    Bij zuurstof 'uit de muur' zoals in het ziekenhuis is deze veel droger en moet dit in overleg en volgens protocol.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.