Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

Zware sanctie voor verpleegkundigen bij misbruik EPD

Verpleegkundigen en andere zorgverleners die onnodig de gegevens van patiënten bekijken in het elektronisch patiëntendossier (EPD), riskeren een zware straf.
Zware sanctie voor verpleegkundigen bij misbruik EPD

Wie betrapt wordt, verliest zijn bevoegdheid om zijn vak nog langer uit te oefenen.Dat schrijft demissionair minister Klink in een wetsvoorstel waarmee de ministerraad afgelopen vrijdag akkoord is gegaan. De minister vindt deze strenge aanpak nodig ‘gelet op de grote privacy- en maatschappelijke schade die misbruik van het EPD door een zorgverlener kan veroorzaken.’

Registratie-pas
Verpleegkundigen kunnen nu nog vrij eenvoudig de dossiers van patiënten via de computer raadplegen. Een artikel in de Volkskrant meldt dat zorgverleners binnenkort alleen nog kunnen inloggen met een zogenoemde uzi-pas. In het EPD wordt geregistreerd met welke uzi-pas toegang is gekregen. Als blijkt dat een verpleegkundige die niet bij de behandeling betrokken is, een dossier heeft geraadpleegd, kan zij haar bevoegdheid als verpleegkundige kwijtraken.

Door: redactie Nursing

Abonneren
Op de hoogte blijven? Abonneer je nu op de Nursing-nieuwsbrief

4 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Absoluut geen belachelijke constructie Alex. Het geeft juist weer hoe belachelijk de huidige situatie is waarin tal van hulpverleners toegang hebben tot voor hen volstrekt irrelevante patienteninformatie. Dit betreft uiteraard niet de ‘eigen’ patienten. Wij zijn allemaal potentiele patienten. Privacy moet gewaarborgd kunnen worden. Dat is het nu niet en zal er ook niet komen met dit voorstel van Klink. Het EPD is nog lang niet klaar voor gebruik…
    @ Elisa: Iedereen heeft aan kunnen geven wel of geen toegang te geven tot zijn/ haar dossier aan anderen dan de eigen specialist.

  3. Met het EPD weet je niet meer bij welke persoon jouw gegevens terecht komen.Tot nu toe kon je zelf kiezen wie inzage mocht hebben in jouw dossier! Ik ben geen voorstander van het EPD. Ook een arts zal volgens mij minder vertrouwelijke informatie van een patiënt ontvangen. Zelf zal ik nu elk jaar inzage in mijn dossier vragen mocht ik een arts hebben bezocht. |Ik wil wel op de hoogte zijn welke informatie men over mij verspreid!!!!!!!!!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.