Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Zwartboek: ‘Cliënten in ontlasting, zieke collega’s niet vervangen’

Vrijdag overhandigde medewerkers van verpleeghuis Akkerwinde (Pleyade) een zwartboek aan de Arnhemse wethouder. Verzorgenden hebben dit document staat volgeschreven met misstanden op de werkvloer.
ovelreg

‘Er was een ziekmelding van een collega voor de late dienst. Deze collega is niet vervangen. Van de collega’s van de avonddienst werd verlangd dat ze het zelf zouden oplossen.’ ‘Om 23.00 uur kon een bewoner door de avonddienst nog niet naar bed worden gebracht. De bewoner was ook niet verschoond, en heeft lang in zijn ontlasting moeten liggen, waardoor de billen erg rood waren.’ ‘Bij een bewoner is tijdens de avonddienst de medicatie niet gegeven omdat er geen gediplomeerde op de afdeling aanwezig was.’ ‘Ik ben laatst bedreigd door een bewoner. Ik voelde me hier erg rot onder. Mijn leidinggevende nam geen contact met me op.’ Het is een greep uit de voorbeelden die genoemd worden in het dagboek dat zorgmedewerkers twee weken bijhielden. 

 

Toegenomen werkdruk

Zij maakten dit zwartboek om te laten zien onder welke omstandigheden zij moeten werken. ‘Wij staan voor goede zorg en willen dit ook leveren. Maar dit lukt vaak niet. Er is steeds minder personeel om het werk te doen. Hierdoor neemt de werkdruk toe. Wij hebben steeds minder tijd om ons werk goed te kunnen doen. We doen wat we kunnen, maar het lukt niet altijd om te doen wat we willen en moeten doen, en dat is kwaliteit van zorg leveren’, aldus de medewerkers.

 

Kortere diensten

Met het zwartboek wordt de wethouder opgeroepen om zijn verantwoordelijkheid te nemen voor zorg en welzijn van de inwoners van Arnhem. De zorgmedewerkers moeten volgens vakbond Abvakabo FNV met steeds minder mensen werken en diensten worden ingekort, waardoor ze het werk van acht uur soms in zes of vier uur moeten doen. 

 

Extra handen aan bed
Het personeel wil weten waarom dit gebeurt, terwijl Pleyade dit jaar 1,6 miljoen euro aan extra geld, de zogenaamde intensiveringsmiddelen, heeft gekregen voor meer handen aan het bed. De medewerkers willen afspraken maken over de besteding van dit geld, dat ook volgend jaar beschikbaar is. Ook willen zij afspraken maken over een gezonde roostering en een achturige werkdag.

 

Klik hier voor het complete zwartboek 

 

Bron: Abvakabo FNV

 

Volg het laatste zorgnieuws op Twitter: https://twitter.com/VerzorgendenTvV

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.