Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Zwembad voor IC-patiënten in UMC St Radboud

IC-patiënten die beademd worden, kunnen sinds vandaag oefenen in een zwembad. Het UMC St Radboud opent een speciaal oefenbad waar ernstig zieke patiënten zich vrijer bewegen, onder begeleiding van een intensivist, fysiotherapeut, en IC-verpleegkundige.
Zwembad voor IC-patiënten in UMC St Radboud
Foto: Marcel Rekers

Met het IC-oefenbad heeft het UMC St Radboud naar eigen zeggen een wereldprimeur. Belangrijke voorwaarden zijn wel dat patiënten voldoende stabiel zijn en bewust kunnen communiceren, bijvoorbeeld door gebaren. Verder mogen ze geen multiresistente bacteriën of grote open wonden hebben.

Bewegen

‘Door de opwaartse kracht van het water bewegen patiënten makkelijker en kost het minder kracht. Bewegen in het water geeft ze veel meer vrijheid en zelfvertrouwen en vergroot de beweegmogelijkheden tijdens het herstel’, zegt afdelingshoofd Hans van der Hoeven. ‘Na een training in het bad van zo’n 5 tot 20 minuten zijn de patiënten moe, maar erg voldaan. Hierdoor kunnen ze vaak ook beter slapen.’

Vroegmobiliseren

De training in het zwembad is een onderdeel van vroegmobilisatie, waarbij patiënten al tijdens hun verblijf op de IC starten met mobiliseren. Om te zorgen voor een gedegen voorbereiding, begeleiding en de juiste randvoorwaarden wordt de patiënt begeleid door een fysiotherapeut, IC-verpleegkundige en intensivist. Ook zijn de kwaliteit- en hygiëne-eisen van het water strenger dan voor normale zwembaden. Het bad heeft een elektrisch beweegbare bodem en er zijn hulpmiddelen zoals een looprek aanwezig om een gevarieerd trainingsprogramma te kunnen bieden.

1 REACTIE

  1. Mijn eerste gedachte, ze doen ook alles om in het nieuws te komen … Als goede tweede, in een tijd van bezuiniging en personeelstekorten lijkt mij dit erg kostbaar. De sterke derde, geen wonder dat er landelijk een extreem tekort is aan echte IC bedden.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.